Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Богословът Мария Касабова: Бог е с нас, ако ние сме с него!

| обновено на 03.05.24 в 13:14
Снимка: Личен архив

В един от най-вълнуващите епизоди на предаването "Нашият ден" гостува богословът Мария Касабова, чиято родова линия се свързва с братя Миладинови, а нейните деди са свещеници. Тя представя в разговора своето семейство, неговите корени и ценности, които го определят.

Мария споделя, че нейният съпругът, Андрей, е диригент на Църковния мъжки хор "Наум Охридски". Тя самата има три висши образования, но нейната страст е богословието. Със съпруга си се запознава в църквата, свързват ги общите възгледи и ценности.

"Беше голяма радост за мен, когато разбрах, че в Богословския факултет приемат жени. При първата възможност, която ми се отдаде, малко след завършване на средното ми образование, се записах, приеха ме и завърших", разказва тя.

Като майка на три деца – Иван, Надежда и Симеон - Мария приема вярата като основен стълб в живота си. За нея тя е източник на опора, вдъхновение и смисъл.

"Вярата осмисли целия ми живот, това е нещо, което е било възпитавано още като дете. Не смятам, че семейството, в което съм отраснала ми дава предимство, за да се обърна към вярата, защото Господ обръща всеки в различен момент и по различен начин", казва тя в предаването.

Разказвайки историята на своето семейство, Мария разкрива, че свещеническото призвание е традиционно в нейния род и се предава от поколение на поколение. Тя вижда богословието не само като образование, но и като ключ за разбиране на смисъла на живота и смъртта.

Мария и Андрей избират духовно образование за своите деца, вярвайки, че това ще ги подготви за по-добро разбиране на света и тяхната роля в него.

В разговора Мария не пренебрегва и предизвикателствата, пред които е изправено съвременното общество във връзка с религиозните вярвания. Тя настоява, че вярата не трябва да се изоставя, а по-скоро да се цени и уважава като фундаментален елемент на човешкия опит.

Завършвайки разговора, Мария припомня, че вярата е източник на утешение и сила за всички, и че Бог винаги е до нас, готов да ни подкрепи и насърчи - "ако ние сме с Бог и той е с нас“. 

Чуйте разговора в звуковия файл. 

Снимки: Личен архив
По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна