Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Революция – на прогреса или на отрицанието?

Доц. Ангел Кунчев
Снимка: Кирил Чобанов

По темата "ваксини" и тяхното епохално значение за оцеляването на човечеството, разговаряхме с доц. Ангел Кунчев – главен здравен държавен инспектор. Твърде много аспекти бяха обсъдени: задължителният имунизационен календар, доброволните ваксини, опитът на другите държави, негативното отношение на българите, което води до изключително ниско ваксинационно покритие.

В поредното издание "За здравето" доц. Кунчев коментира и появата на редица болести, които съвременният човек смяташе за останали в миналото. Сред тях варицелата, туберкулозата, морбилите, коклюшът. След трагичните случаи на починали бебета, на коклюша отделихме специално внимание. Акцентирахме върху необходимостта от въвеждане на карантинни периоди, както и обявяването на епидемия. Но здравният специалист обясни, че няма условия за страх, паника и въвеждането на подобни рестриктивни мерки. Начините за справяне с проблема, обаче, включват няколко задължителни правила. Първото от тях – имунизиране на бременните жени достатъчно време преди раждането, за да предадат на плода защитни механизми срещу коклюш. А бебетата да бъдат имунизирани две седмици по-рано от обичайното досега, тоест след навършване на шестата седмица, а не на втория месец.

В седмичното здравно издание на програма "Христо Ботев" доц. Ангел Кунчев коментира и други аспекти от иновативната медицина и нейните механизми, като например откритията на нови ваксини срещу коварни и смъртоносни болести. Една от тях е ваксината срещу човешкия папилома вирус (HPV), която предотвратява рака на маточната шийка. Последните проучвания показват, че този вирус причинява и други злокачествени образувания. Ето защо е препоръчително вакснирането и на момичетата, и на момчетата. То би трябвало да се извършва между дванайсет и тринайсет годишна възраст.



"Стареене и дълголетие" – книгата на акад. Владимир Овчаров, издадена преди дни, също бе представена пред аудиторията на последния априлски брой на предаването. Авторът отправи послание към слушателите за пълноценен, здравословен, мисловен и деен живот, което би се отразило благоприятно дори и в напреднала възраст.


По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна