Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 20 000 демонстранти се очаква да протестират заради участието на Израел на финала на Евровизия

Снимка: Сайт на Евровизия

Финалът на песенния конкурс "Евровизия" е тази вечер в шведския град Малмьо. Очакват се около 20 000 демонстранти да организират най-големия протест през тази седмица заради участието на Израел в конкурса, на фона на войната в Ивицата Газа. А днес холандският представител на конкурса беше дисквалифициран, във връзка с инцидент, който обаче, не е свързан с полемиката относно участието на Израел, а след инцидент с жена от продуцентския екип на шоуто. 

Израел се нарежда до Хърватия и Швейцария като един от фаворитите на букмейкърите за успех на Евровизия.

Песента Hurricane на израелската певица Еден Голан е адаптация на по-ранна версия, която е променена, след като организаторите на конкурса я обявяват за твърде политическа заради очевидните намеци за атаката на "Хамас" на 7 октомври.

Песента вече предизвика полемика, като протестиращите призоваха Израел да бъде изключен от песенния конкурс заради войната в Ивицата Газа.

Това не е първият случай, в който международен конфликт засенчва "Евровизия".

Руският държавна телевизия беше изключена от Европейския съюз за радио и телевизия EBU след нахлуването в Украйна през 2022 г.

Миналата година тя забрани на украинския президент Володимир Зеленски да отправи послание на Евровизия, за да защити неутралността на събитието.

Тази неутралност беше оспорена във вторник от шведския певец Ерик Сааде, който участва в първия полуфинал на конкурса с палестински шал на ръката.

Два дни по-късно, синдикатите на белгийската обществена телевизия прекъснаха за кратко предаването на втория полуфинал на Евровизия, за да излъчат послание в подкрепа на палестинците.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна