Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън: Примирие е възможно още утре, ако "Хамас" освободи заложниците

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Джо Байдън е заявил, че примирие между Израел и "Хамас" е възможно още утре, ако групировката освободи заложниците, които държи. "Израел каза, че зависи от "Хамас", ако искат да го направят, можем да сложим край утре. И примирието ще започне утре", посочи Байдън на събитие за набиране на средства за предизборната му кампания в района на Сиатъл.

Досега Израел и "Хамас" не успяват да се договорят за спиране на огъня въпреки редица непреки преговори по темата.

В сряда Байдън предупреди Израел, че Вашингтон няма да прави оръжейни доставки, ако израелските военни атакуват град Рафах в южната част на Газа. Президентът на САЩ също осъди факта, че цивилни палестинци са загинали вследствие на използването на американски бомби в жилищни райони.

Израел нареди вчера на още десетки хиляди палестинци да напуснат град Рафах заради засилващите се военни операции в южната част на ивицата Газа. Листовки, пуснати от въздуха, и публикации в социалните медии призоваха жителите в източните квартали на града да отидат в ал Мауаси - тясна крайбрежна зона, която Израел нарича "разширена хуманитарна зона".

Части от Рафах, където само преди дни улиците бяха пълни с местни жители и разселени хора, сега изглеждат като призрачен град. Израел заяви, че ще продължи с планираните операции в града, въпреки предупреждението на САЩ и други съюзници, че наземна офанзива може да доведе до масови цивилни жертви и хуманитарна криза.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна