Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Регионални избори в Каталуния

Основните кандидати на регионалните избори в Каталуния - Карлос Каризоса, Лая Естрада, Пере Арагонес, Салвадор Иля, Игнасио Карига, Йесика Албиак и Алехандро Фернандес.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Каталуния гласуват на регионални избори. Те са тест, както за подкрепата за движението за независимост, така и за испанския премиер Педро Санчес, който управлява с подкрепата на националистически формации.

Според прогнозите Социалистическата партия на Каталуния ще спечели най-много гласове, но съставянето на правителство ще зависи от сепаратистките партии.

По време на кампанията лидерът на социалистите Салвадор Иля убеждаваше избирателите, че е време Каталуния да преодолее разделението и да премине към нов етап, защото вариантът "още от същото" не решава проблемите и сепаратистко мнозинство в парламента е неспособно да осигури стабилност:

"Балансът от 10 години управление на "Заедно за Каталуния" и Републиканската левица" е отрицателен, много под очакванията на обществото -  суша, проблеми в образованието, здравеопазването. Но всички знаят, че господин Пучдемон по-скоро ще напусне политиката, отколкото да ме подкрепи за премиер".

Вотът ще реши политическото бъдеще на Карлес Пучдемон, който вече седем години е в изгнание след неуспешния опит за отделяне на Каталуния през 2017 г. 

Окончателното приемане на Закона за амнистията, прокаран от премиера Педро Санчес на фона на бурни протести, ще му позволи да се върне, без да се страхува, че ще бъде арестуван.

Според прогнозите партията му "Заедно за Каталуния" ще бъде втора, а Републиканската левица - трета сила. И двете формации засега твърдят, че няма да позволят на Салвадор Иля да стане премиер и експертите не изключват нови избори.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна