Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мейл он сънди": Разузнаването подозира Москва в саботаж на Острова

Снимка: pixabay

Ръководителите на британското разузнаване са предупредили министрите, че се опасяват, че Великобритания и други ключови украински съюзници са мишена на руски саботьори след поредица от подозрителни инциденти през последните месеци, съобщи "Мейл он сънди".

Разузнаването говори за вълна от пожари в оръжейни фабрики и свързани с военните промишлени обекти на Запад, които снабдяват Украйна. Става дума и за атаки срещу компютърни системи, дерайлиране на влакове и дори заглушаване на сателитни сигнали за граждански въздушни полети.

Снощи високопоставен британски източник по сигурността каза, че "много пожари, за които се смяташе, че са инциденти и не са свързани, се оказаха свързани".

Този източник добави, че шефовете на разузнаването са предупредили министрите, че Москва все повече наема гангстери и крайнодесни екстремисти, за да извършват атаки срещу западните интереси. Той допълни, че Русия действа по-непристойно, отколкото в миналото, като дори се насочва към доставчиците на военни униформи.

"От гледна точка на щетите досега случващото се е незначително, но от гледна точка на тактиката е много сериозно, защото са станали много по-безразсъдни", коментира той.

Депутатът от торите Боб Сили, рускоезичен специалист по дезинформация и член на комисията по външни работи, каза, че Великобритания трябва да се събуди за заплахата.

Миналата седмица министърът на вътрешните работи Джеймс Клевърли изгони дългогодишния военен аташе на Москва и премахна дипломатическата защита от няколко имоти, собственост на Русия, използвани като шпионски бази. Клевърли каза пред парламента, че "злонамерени дейности" като изтичане на държавни документи и кибератаки срещу депутати, заедно с планирането на саботажни действия в България, Германия, Италия и Полша, "носят всички белези на умишлена кампания от Русия, предназначена да върне войната у дома" в цяла Европа и да подкопае колективна решимост да се подкрепи Украйна“.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна