Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 450 възрастни хора ще продължат да получават здравно-социални услуги чрез мобилни екипи

Министерство на труда и социалната политика
Снимка: БГНЕС

Близо 450 възрастни хора с хронични заболявания и трайни увреждания ще продължат да получават здравно-социални услуги чрез мобилни екипи в своите домове и от разстояние - телекеър. Правителството прие новата  програма "Иновативен модел за грижи в общността за хора с хронични заболявания и трайни увреждания 2024", като са осигурени допълнителни 720 000 лева за нейното финансиране.

Средствата за предоставянето на мобилните услуги и тези от разстояние за възрастните хора ще се превеждат по бюджетите на общините, обхванати в програмата, а чрез нея се осигурява непрекъснато функциониране до края на годината на седемте центъра "Домашни грижи" в общините Видин, Монтана, Белоградчик, Оряхово, Бяла Слатина, Криводол и Враца и на Контролно-комуникационния център, който е ситуиран във Враца.

От следващата година предоставянето на тези услуги в домашна среда ще бъде надградено по процедура на програма "Развитие на човешките ресурси".

От Социалното министерство уточняват, че услугите за възрастните хора ще се предоставят по модела на приключилия проект на Българския Червен кръст, изпълнявани в партньорство с Министерството на здравеопазването. Ще бъдат запазени и екипите от медицински сестри и домашни помощници.


По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна