Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцкият премиер Мицотакис на посещение в Анкара

Президентът на Турция Реджеп Ердоган (вляво) и министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис ще посети в понеделник Анкара, където ще разговаря с турския президент Реджеп Ердоган, предадоха световните агенции. Визитата идва след десетилетия на напрежение между Атина и Анкара, прекъсвано от кратки периоди на помирение. "Франс прес" отбелязва, че посещението на Мицотакис в турската столица бележи нова фаза в отношенията между двете държави след като Ердоган посети Гърция през декември.

В интервю, публикувано в днешния брой на "Катимерини", турският президент отбеляза, че преговорите ще се съсредоточат върху цитирам "разрешаване на проблемите" между двете съседни страни и подчерта желанието си отношенията между Атина и Анкара да бъдат издигнати на ново ниво.

Сред важните стъпки за успокоението в диалога Гърция-Турция бе подписаната между тях през декември декларация, призоваваща за "приятелски и добросъседски отношения". Стъпка в посока помирение бе и солидарността и помощта от страна на Гърция след земетресението в Югоизточна Турция през февруари миналата година, при което загинаха над 50 хил. души.

Добрият тон обаче бе помрачен, след като след продължила четири години реставрация бившата гръцка средновековна православна църква в Истанбул "Христос Спасител" на 6 май отвори врати като джамия "Карие". Стъпка, определна от Атина като "провокация". Гърция ще използва разговорите в понеделник, за да накара Ердоган да "преобърне" обръщането на "Карие" в джамия, стана ясно от изказване на премиера Кириакос Мизотакис пред гръцката телевизия "Алфа".

Това е поредното подобно решение на Анкара, след като византийския катедрален храм "Света София", построен през 6-ти век и в продължение на почти 1000 години е най-важната църква в християнския свят, отново бе превърната в джамия.

Според анализатори промените са част от усилията на Реджеп Ердоган да получи по-категорична подкрепа от своите по-консервативни и националистически поддръжници.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени