Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

50-хиляден протест в Тбилиси срещу "руския" закон

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Петдесет хиляди души се събраха снощи в Тбилиси въпреки поройния дъжд в пореден протест срещу проекта на управляващите в Грузия да заклеймят неправителствени организации, частично финансирани от чужбина, като "агенти на чуждо влияние".

Противниците на законопроекта, чието трето четене в парламента е предвидено за този месец, го наричат "руски закон" като го оприличават на закона за чуждестранните агенти, използван от Кремъл срещу опозицията в Русия.

Бидзина Иванишвили - милиардерът зад управляващата партия "Грузинска мечта" - обясни преди дни, че законът е необходим, за да не може Западът да използва грузинците като "пушечно месо" срещу Русия.

Участници в снощния протест му отговориха задочно:

"Властта трябва да чуе свободния народ на Грузия. Искаме от тях да оттеглят този руски закон. Искаме да влезем в ЕС като горд и достоен народ. Ни аскаме да сме част от русия. Нашата цел винаги е била да сме част от Европа и да сме свободни", споделиха пред "Ройтерс" участници в снощния протест в Тбилиси.

Европейският съюз предостави миналия декември на Грузия статута на кандидат за членство, но предупреди, че окончателно приемане на спорния закон ще постави сериозно препятствие пред по-нататъшната европейска интеграция на страната.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна