Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стачки в строителния бранш в Германия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От днес в Германия започнаха общонационални стачки в строителния бранш и в "Дойче Телеком". Според говорителя на профсъюза стачките в строителния бранш ще започнат първоначално в Долна Саксония. Във вторник са планирани стачки в цяла Германия.

До стачка в строителната индустрия се достигна, след като преговорите за колективни трудови договори бяха провалени. Исканията на профсъюзите също така са за увеличение с 250 евро на заплатите от месец май и изравняване на заплащането в западните и източните провинции на Германия. Около 930 000 служители работят в строителния бранш.

Днес на стачка излизат и близо 70 000 служители на "Дойче Телеком". Стачката първоначално ще е предупредителна. Според ръководителя на стачните действия Паскал Рьокерт досегашното предложение на работодателите далеч не е достатъчно, за да отговори на очакванията на служителите. "Трябва да има значително раздвижване в решаващия кръг от преговорите, ако искаме да предотвратим по-дълъг конфликт", каза Рьокерт. Някои кол центрове вече стачкуваха в неделя.

Профсъюзът настоява за увеличение на заплатите с 12% за около 70 000 служители в цяла Германия, но най-малко с 400 евро на месец.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна