Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама американци и един руснак са задържани на протестите в Грузия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Двама граждани на САЩ и един руснак са сред задържаните в Грузия по време на протестите срещу т. нар. руски законопроект, който предизвика многохилядни протести в страната през последните седмици. 

Над 150 демонстранти са арестувани в Армения по време на протести срещу решението на правителството да отстъпи територии на съседен Азербайджан. 

Общо 20 души са задържани по време на протестите, събрали през изминалата нощ няколко хиляди противници на законопроекта за "чуждестранни агенти", който беше приет днес на едноминутно заседание на правната комисия в грузинския парламент, въпреки бойкота на опозиционните партии.

Очаква се последното, трето, четене на законопроекта в пленарната зала да бъде насрочено за утре. Законопроектът предвижда организациите, получаващи повече от 20 процента от финансирането си от чужбина, да се регистрират като агенти на чуждо влияние. Критиците му го оприличават на руския закон за чуждестранните агенти, който се използва за преследване на критици на президента Владимир Путин. 

При друго недоволство срещу решение на властите - в арменската столица Еревен, също се стигна до арести. 151 демонстранти са били задържани тази сутрин, след като опитали да блокират улици в града, за да протестират срещу решението на правителството да отстъпи територии на Азербайджан в рамките на преговорите за сключване на мирен договор. 

Решението доведе до поход от засегнатата Тавушка област, който завърши с демонстрация на десетки хиляди хора на 9 май. Преди това арменското правителство се сблъска със седмици на демонстрации, някои от които блокираха главната пътна артерия на страната от север на юг, свързваща Армения с Грузия. 
По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна