Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български фестивали участват в годишната асамблея на Европейската фестивална асоциация

Българските фестивални мениджъри на асамблеята - Узедом 2024
Снимка: БФА

От 12 до 15 май 2024 г. представители на Българската фестивална асоциация (БФА) участваха в Годишната среща на фестивалите на изкуствата, организирана от Европейската фестивална асоциация (ЕФА) на остров Узедом. 

От 12 години БФА е колективен член на най-старото фестивално обединение в Европа с повече от 70-годишна история. В конференцията се включиха 230 фестивални мениджъри от 47 страни в тридневна пролетна програма с разговори и творчески обмен. Пътуването се осъществи благодарение на Програма „Мобилност“ на Национален фонд „Култура“.

България беше представена от мениджъри на едни от най-престижните родни фестивали: Ива Чавдарова - член на управителния съвет на БФА, директор и селекционер на „Мартенски музикални дни“ в Русе; Пламена Цонева - мениджър на Международния музикален фестивал „Варненско лято“; Даниела Димова - директор на Театрално-музикален продуцентски център – Варна и създател на „Опера в летния театър“; Радостина Узунова -  изпълнителен директор на БФА и експерт в Европейския музикален фестивал - София, и Димитър Маджаров - директор на общинското предприятие „Летен театър, фестивали и концерти“ при Община Бургас, ежегоден организатор на “Фестивал на пясъчните скулптури”, “Джаз в Бургас” и „Бургас и морето“. Към представителите от БФА се присъединиха още Лора Чекоратова и Мариана Тодорова от фестивала "Неотъпкана пътека" в Ковачевица; Десислава Георгиева от дирекция "Култура" на Община Варна; Даниела Колева и Мария Карагьозова от Асоциация "Фестивалите в България".

Мотото на международната среща на фестивалите през 2024 г., организирана от ЕФА, е „Изкуството на осъзнаването, грижата и свързаността“.  

Повече за форума и българското участие тази година в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" разказа Радостина Узунова - изпълнителен директор на Българската фестивална асоциация. Чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени