Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рубриката "Мигранти с таланти" представя:

Художничката Мая Манолова – свободоното дете на две култури

Мая Манолова
Снимка: Личен архив

Мая Манолова е млада, талантлива художничка – дете на две култури. Неин баща е големият варненски маринист Димитър Манолов, а майка ѝ е полякиня, литератор и филолог. 

В "Нашият ден" Манолова разказва, че е израснала в сърцето на варненската бохема в едно двуезично, артистично семейство. Светогледът ѝ се повлиява както от творческия устрем на баща ѝ, така и от напредничавия дух на майка ѝ. Детството ѝ преминава в една красива среда, изпълнена с книги, картини, гости и любов към природата.  

Мечтата на Манолова е била да учи в Краковската художествена академия, но за съжаление възможностите за това са били твърде ограничени. Поради тази причина младата художничка завършва Художествената академия в София. Обичта към Полша остава в сърцето ѝ чрез книгите, езика и разказите за полската природа и ветроходството, които е чувала от майка си. Да си дете на две култури, по думите на Манолова, е двойно богатство, но този богат емоционален свят е наситен и с носталгично чувство.

Рисуването винаги е присъствало в живота на художничката. Тя си спомня как нейният баща ѝ е подавал един след друг белите листове. В продължение на години Манолова изоставя рисуването, за да се отдаде на по-доходоносна работа в корпоративната сфера. В един момент открива, че не може да живее повече без да твори и сега е щастлив художник на свободна практика.

Втората самостоятелна изложба на Мая Манолова, озаглавена "Омая в зелено" се състоя скоро в софийската галерия "Теа Алба". Художничката споделя, че Полша, със своите цветни полета, вековни гори и загадъчна природа, често присъства, като мотив, картините ѝ.

Манолова завършва разговора с думите: "Времената са много неспокойни – пожелавам повече равновесие и мир между хората."

Целия разговор чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени