Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Пирогов" откриха изложбата "Медицината в Османската империя"

| обновено на 17.05.24 в 12:51

Изложбата "Медицината в Османската империя" на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" беше открита в Университетската спешна болница "Пирогов". Официалното откриване беше водено от изпълнителния директор на болницата д-р Валентин Димитров и директора на библиотеката доц. Красимира Александрова.

Тази изложба представя най-интересните и важни моменти от историята на медицината в Османската империя. Разположени върху 15 табла, могат да бъдат видени различни съчинения по темата, включително преписи на "Наръчник по медицина" на Исмаил ал-Джурджани, "Кратко изложение на канон на медицината на Ибн Сина", в препис от Али бин Хазм ибн Нафис, както и преписи на "За тялото на човека и принципите и мерките за неговото опазване" на Салих бин Насруллах ал-Халеби и други.

Показани са и документи и снимки на български и чуждестранни лекари като д-р Христо Стамболски, д-р Стоян Чомаков, д-р Иван Селимински, д-р Константин Робев и други възпитаници на османски или европейски медицински училища. Специално внимание е отделено и на видни аптекари като Васил Соколски и Спас Иванов, които са развивали своята дейност преди Освобождението. Освен че са посветени на фармацията, тези личности са активно въвлечени и в революционните борби на българите.

Експозицията включва също така значителен брой лекари, работили по българските земи, и предоставя информация за пандемиите и инициативите за ваксиниране на отделни лица или цели групи от населението.

Изложбата "Медицината в Османската империя" ще гостува в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" през следващите 45 дни.

В ефира на "Нашият ден" доц. д-р Християн Атанасов, преподавател в катедра "Библиотечен мениджмънт и архивистика", дългогодишен служител на Държавна агенция "Архиви" и архивист в направление "Ориенталски сбирки", сподели:

"Това беше дългогодишна идея на колегите, които сме в "Ориенталския отдел" на Националната библиотека. Медицината има ключова роля за развитието на обществата. По време на откриването на изложбата в "Пирогов" се наблегна на темата, че медицината е галеното дете на политическата власт. Османските управляващи отделят голямо внимание на хората с познания по медицина. Въпреки целия си консерватизъм, режимът внася доста медицински практики от Западна Европа."

Чуйте разговора в звуковия файл.

По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени