Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Другият живот на плодовете

4
Ива Иванова
Снимка: личен архив

Натуралните плодови ликьори се приготвят в България предимно за домашна употреба, а това често е предпоставка рецептите да се загубят, знанието и уменията да не могат да преминат нататък.

Това е поправимо, казва Ива Иванова от София, впуснала се преди няколко години в приключението да произвежда натурални плодови ликьори, в които плодовете и техните вкусове и аромат живеят два живота.

Технологията на правене предполага по-дълъг производствен процес – на първото лято отлежава дестилатът от плодовете – тоест ракията, а на второто лято пресните плодове се мацерират във вече готовия дестилат.

Трудностите и предизвикателствата в подобно производство не са малко, но Ива Иванова успява да се пребори с всички тях – и законови, и чисто производствени, както и тези, свързани с непредвидимостта на природните процеси и несигурността в бъдещата реколта. 

Резултатът – чист и бистър плодов ликьор от кайсии, произведен в България от български плодове в точно 800 бутилки.

Чуйте целия разговор в звуковия файл:

Снимки – Ива Иванова

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна