Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Гергана Георгиева: Да се говори повече за рака на гърдата!

| Интервю
Мамографското изследване е един от методите за профилактика и диагностика на рак на гърдата
Снимка: БТА

Профилактиката е изключително важна, тъй като ракът на гърдата обхваща все повече по-млади жени.

Това каза д-р Гергана Георгиева, специалист по образна диагностика и мамолог в "ACI BADEM Сити клиник" – Младост.

Специалистът препоръча след 25-годишна възраст веднъж годишно да се прави ехография, а след 40-годишна възраст да се провеждат и мамографски снимки. При по-изразена плътност на гърдите се пристъпва и към двете изследвания.

Контрастната мамография се прави на много малко места в България. При нея контрастното вещество се слага във вената преди да се направи самата снимка. Това изследване се прави, когато при друго изследване е регистрирано някакво съмнение за раково образувание.

д-р Гергана Георгиева  Снимка: Валерия Николова

При притеснения за находка в гърдите се прави биопсия, за да се вземе проба за изследване. Абсолютно погрешно е да се смята, че при биопсията се разнасят клетки на други места, подчерта д-р Гергана Георгиева в предаването "Хоризонт до обед".

Когато хистологията покаже наличие на рак, се прави консултация със специалист по медицинска онкология, а след това пациентът минава на онкологична комисия, за да се прецени коя е най-подходящата терапия.

Ежегодно се провеждат кампании, които призовават жените да се прегледат за рак на гърдата  Снимка: БТА

Сред рисковите фактори за рак на гърдата са наследственост, хормонални терапии, при 4 и повече инвитро стимулации, късно настъпила менопауза, плътна структура на гърдите, посочи д-р Георгиева.

Жените е редно да следят за промяна във вида на гърдите – в  структурата на кожата, да оглеждат за хлътвания. Напипването на бучка е притеснителен признак, обясни лекарят.

Трябва да се говори повече за рака на гърдата и то да не е само кампанийно, категорична е д-р Георгиева. По нейни впечатления все повече жени си правят профилактични прегледи.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.  

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна