Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Плевен очаква от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане 1.5 млн. лв.

Община Плевен
Снимка: Община Плевен

Община Плевен очаква от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет 1 милион и 500 хил. лв. Средствата са за възстановяване на 10 разрушени улици след падналия пороен дъжд с градушка на 8 май. Със собствени сили и с помощта на доброволци вече са отстранени щетите, нанесени на сградата на Общинския социален домашен патронаж.

400 плевенчани ползват ежедневно социалния патронаж. Те получават топла храна. Работата се възстанови преди ден, обясни пред БНР  д-р Елза Пачева, началник отдел "Здравеопазване и социални дейности" в Общината.

"Бяха нанесени значителни щети. Приземното помещение, където е разположена кухнята, беше залято. Ниво на водата – към 50 сантиметра. Тиня, завлечени боклуци. Всичко това трябваше да се изрине. Бяха закупени помпи, които да отводнят помещенията.

Пораженията на долния етаж бяха тотални.

В седмицата след пороя бяха извършени доста възстановителни мероприятия с помощта на доброволци. Беше изчистено, изхвърлени бяха потрошените вещи. Извърши се основна дезинфекция. Взеха се проби. Резултатите са отрицателни. Няма микробно замърсяване.

Персоналът прецени, че може да започне дейността, тъй като това са хора, които чакат с нетърпение да получат храната си".

През времето, в което кухнята не  е работила, са раздавани консерви и хляб, посочи тя.

"Беше помислено за най-бедстващите". 

Разрушена асфалтова настилка, изнесени павета, всичко това създава сериозни предпоставки за движението по някои плевенски улици, пострадаха и настилки на улици в околни села . Какво беше направено, за да се преодолеят щетите от бурята – Васил Василев , началник отдел в община Плевен.

"Във връзка с многото пострадали улици в град Плевен и в селата Опанец и Бохот сме изготвили документи с искане към Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. Искането е за парични суми за възстановяване на улици. Общата сума възлиза на един милион и 500 хиляди лева.

Най-необходимите неща, които трябва да се свършат и са свързани с безопасността на движението, се извършват и в момента. Говорим за цялостно и трайно възстановяване. Има засегнати улични настилки, павета, има изнесен асфалт.

Ремонтът ще е такъв, че при следващи валежи да не се получават тези проблеми". 

Наводнена беше и сградата на областната администрация, временно не работеше асансьора, но сега всичко е отстранено. В тази сграда работи РИК и е своеобразен център за организацията на изборите на 9 юни. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени