Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отец Иван от Рим: Българите посрещат с изключителна духовна радост светлия празник 24 май

Снимка: Българска православна църковна община „Свети Седмочисленици“ в Рим

Най-голямото честване на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май, извън пределите на България по традиция се провежда в Рим. Всяка година в навечерието на празника във Вечния град пристига официална делегация от България, която бива приета на аудиенция от главата на Римокатолическата църква във Ватикана и участва в поредица от събития, свързани с честването на делото на светите братя.

2024 година е специална за Българската православна община "Свети Седмочисленици" в Рим, която заедно с всички българи в италианската столица отбелязва светлия ден с поредица от изяви, научаваме от проф. д-р Иван Иванов. Той е познат като отец Иван или падре Джовани и е преподавател в Богословския факултет на Софийския университет и в Папския латерански университет във Вечния град, където води и службите в т.нар. Българска църква.

Отец Иван

"Честванията тази година са свързани със 100-годишнината от първото официално поклонение и служба в чест на светите братя върху гроба на Св. Константин Кирил философ и неговите мощи в римската базилика "Сан Клементе". Освен това, тази година отбелязваме и 5 години от посещението на папа Франциск в България", казва за Радио България отец Иван. И допълва:

"Ние имаме право, и това е изключителен принос на БПЦ с благословението на негово Високопреосвещенство Западно и Средноевропейският митрополит Антоний, да извършваме света литургия и богослужебни последования на всички важни места в Рим, където са живеели, служили светите братя и техните ученици. Това са свещените места, свързани с техния живот и дело."

Кадър от изложбата „Атон в рисунки и фотографии“

Откриването на изложбата "Атон в рисунки и фотографии" в Папския латерански университет, в присъствието на българския президент Румен Радев, е сред ключовите събития, посветени на 24 май в италианската столица. "Надяваме се наистина, че тази изложба ще даде възможност на посетителите да усетят необятната съкровищница на православието"- казва отец Иван и допълва, че кулминацията на честванията в Рим, тази година ще настъпи на 23 май сутринта, когато на централния олтар на древната базилика "Сан Клементе" ще бъде отслужена Божествена света литургия от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний в съслужение с български свещенослужители от Европа. И още :

Хор „Агия“

"Ние сме поканили и православен хор от България, който ще допринесе за "украсяването" на службата – това е хорът "Агия" от София, който ще ни помогне по време на богослужебните последования – пояснява отец Иван. – Също така, сме поканили и българския фолклорен състав "Бяла роза" от град Пескара. Освен това, ще направим кратък концерт след литургията, след посещението на светите места в "Сан Клементе", с който желаем да поздравим всички гости. Другото важно събитие е на 24 май сутринта, в 11 часа. Тогава  започва тържественият благодарствен молебен в параклиса на светите братя Кирил и Методий и свети Бенедикт Нурсийски в криптата на папата във Ватиканската базилика "Свети Петър". Там също ще присъстват и представители на българската делегация и официални лица, дипломати, както и настоятелите на Българската православна църковна община в Рим."

Българите в Рим посрещат с изключителна духовна радост светлия празник, подчертава отец Иван и допълва:

"Вече 100 години, от май 1924 г. до ден днешен, българите, независимо от различните обективни обстоятелства и трудности, през които минават в своя живот, запазват своя български национален дух! А силата на духа е изключително важно нещо, и те го демонстрират чрез поклонението, чрез богослуженията, чрез тези празници във Вечния град."

Вижте още:


Снимки: Българска православна църковна община „Свети Седмочисленици“ в Рим, facebook.com/C.O.B.Roma, СБХ, БТА


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна