Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природоматематическата гимназия в Габрово чества 180-годишнината от рождението на акад. Иван Гюзелев

Учениците представят своя поглед към делото на патрона с авторски спектакъл

| Репортаж
Снимка: Велина Махлебашиева

Учениците и учителите от Природоматематическата гимназия в Габрово отбелязват 180-та годишнина от рождението на академик Иван Гюзелев, патрон на училището. Избрали са навечерието на празника 24 май, за да представят своя авторски спектакъл пред училищната общност и всички, свързали живота си с гимназията.

Театър, музика и танц съчетават момичетата и момчетата от гимназиалната театрална трупа, развълнувани от предстоящото си излизане на голяма сцена.

Единайсетокласничката Моника, нейните съученици Светла, Елена и деветокласникът Юлиян са сред актьорите в спектакъла, посветен на 180-та годишнина от рождението на възрожденския будител Иван Гюзелев, патрон на Природоматематическата гимназия.

В това събитие се откроява погледът на младото поколение. Учениците научават повече за неговата биография, смятат участниците в спектакъла.

"Той участва в изграждането на цяла държава, с толкова постижения. Много е вдъхновяващо!"

Като Априлов стипендиант Иван Гюзелев завършва физика и математика в Одеса. След завръщането си в България е учител в Главното мъжко училище в Габрово и създава първия кабинет по физика в българските земи през 1872 г.

"Заради един от уредите там – телеграф, той е арестуван като враг на властта. Един учен човек няма как да иска да бъде под робство."

Освен актьорския си талант, днес е денят, в който учениците от гимназията ще изявят и музикалните си заложби. Това научаваме от Юлиян, който ще свири тази вечер на гъдулка заедно с учителката си по китайски език, която пък ще използва азиатски инструмент.

"За първи път в историята на училището ни смесваме далечната китайска култура и българската."

Програмата, посветена на кръглата годишнина от рождението на академик Иван Гюзелев, предвижда още среща на учениците с наследник на рода Гюзелеви, както и с университетския преподавател Емил Инджов, автор на книга за възрожденеца. Спектакълът, с който възпитаници на гимназията ще припомнят за народополезната дейност на своя патрон, е днес в 17:30 часа в зала "Възраждане".

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени