Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хуманитарната гимназия в Пловдив с шествие, посветено на Кирил и Методий

Снимка: БНР, архив

24 май е един от най-светлите и значими официални празници в България - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Този ден е посветен на честването на делото на славянските просветители Кирил и Методий, които създават глаголицата - първата славянска азбука, и на създаването на кирилицата в Преславската книжовна школа.

Традицията на честване на този празник е дълбоко вкоренена в историята на българското възраждане и просвета. Всяка година, на 24 май, в много български градове се провеждат празнични шествия, които включват ученици, учители и граждани, отдаващи почит на светите братя и тяхното дело.

Директно от Хуманитарната гимназия "Св. Св. Кирил и Методий" в Пловдив, откъдето традиционно тръгват празничните шествия в града, се включи нашата репортерка Зои Каргиотаки.

Историята на шествието е свързана с историята на самата гимназия, както обясни Илиана Гечкова, учител в Хуманитарната гимназия, за ефира на "Нашият ден":

"Може би повечето от българите знаят, че това е най-старата гимназия, създадена през 1850 г. по време на Българското възраждане - един изключително силен период за развитието на българите, които все още се намират под Османско владичество. Още на следващата година, след създаването на Пловдивското епархийно класно училище от Найден Геров, на 11 май 1851 г. започва празнуването и отдаването на почит към делото на Светите Братя Кирил и Методий.“

Традицията продължава и до днес. Учениците и учителите от гимназията започват честването на празника още на 10 май, което е и техният патронен празник. Те организират шествие по централната улица на Пловдив и поставят венци пред барелефа на Кирил и Методий в стария град. По този начин събуждат обществеността за празнуването на този ден.

Денят на светите братя Кирил и Методий е празник, който обединява българите и им напомня за значимостта на тяхната азбука, култура и книжовност. Чрез тържествените шествия и различни културни мероприятия, този ден продължава да бъде източник на гордост и вдъхновение за всички българи.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени