Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малкият читател на Пловдивската библиотека е 2-годишно момиченце

| обновено на 24.05.24 в 11:19 | Интервю
Снимка: БНР

В навечерието на важните годишнини на Народната библиотека "Иван Вазов" в Пловдив и по повод днешния 24 май, предаването "Нашият ден" излъчи специално празнично издание директно от библиотеката. Димитър Минев, директор на библиотеката и носител на награда "Златен век", разказа за предизвикателството да съхраняваш и разпространяваш словото и българската култура в продължение на 145 години.

Минев сподели, че 2024 година е изключително важна за библиотеката, която отбелязва 145 години от своето създаване през 1879 г. по инициатива на Йоаким Груев и други възрожденски дейци. Освен това, библиотеката чества и 50 години от настаняването си в сегашната сграда – единствената в България, специално проектирана и построена за библиотека през този период.

Минев обяви, че по повод годишнината, библиотеката организира множество инициативи, които ще кулминират около 1 ноември. Сред тях са ревюта на книги, представяния на автори, литературни срещи и концерти. Една от най-интересните инициативи е "145 безплатни читателски карти", която включва турове в библиотеката от Великден до Коледа. По време на тези екскурзии, желаещите могат да научат интересни факти от историята на библиотеката и да получат безплатна читателска карта и сувенири.

Според статистиката на библиотеката, най-предпочитаните книги са любовните романи на Даниел Стийл, Нора Робъртс и Сандра Браун, следвани от криминалните произведения на Агата Кристи и Майкъл Конъли. В класацията за най-четени книги се нареждат и българските автори Георги Господинов и Венета Райкова, но и класически автори като Вазов. Особено радващо е, че библиотеката привлича и младите читатели с детските писатели като Атанас Цанков и Ангелина Жекова.

Минев разказа и за най-възрастната читателка Милена Калудова, която на 92 години продължава да заема книги от библиотеката, както и за най-малкия читател – момиченце на две години, което вече срича думи, придружавайки сестра си в библиотеката.

Народната библиотека "Иван Вазов" в Пловдив остава жив център на културата и знанието в България. С празничните инициативи и постоянната си ангажираност към читателите, библиотеката продължава да бъде важен стожер на българската културна идентичност и духовност.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна