Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди празнуваха на Могилката 110 г. на футболния Левски

Хиляди празнуваха на Могилката 110 г. на футболния Левски
Снимка: БТА

Футболният Левски чества днес своята 110-а годишнина, като хиляди хора се събраха на Могилката в градинката до 22-ро училище в центъра на София, където е основан клубът, за да празнуват рождения му ден.

Доброволци сред "сините" привърженици са дошли още в 5:30 часа сутринта, за да помогнат с украсата на градинката, за да бъде атмосферата наистина празнична.

Официалната част от празненството започна малко преди 11:30 часа, но още преди и след това хиляди хора минаваха и оставяха цветя на Могилката.

Цели семейства, възрастни хора, малки деца и момиченца, облечени в сини или жълто-червени фланелки, се бяха стекли, за да засвидетелстват признателността си към един от най-обичаните клубове в България.

Празненството уважиха бившият президент на Левски Томас Лафчис и славните ветерани на клуба, сред които бяха Емил Спасов, Стефан Аладжов, Воин Войнов, Георги Цветков-Цупето, Николай Стайков, Ангел Станков, Емил Велев, Пламен Николов, Петър Курдов, Кирил Вангелов, Росен Крумов и други. Емил Спасов разказа как е бил запален за футбола от легендата Георги Аспарухов, който често играел с децата в квартал "Хаджи Димитър" и окуражавал най-добрите от тях да се запишат да тренират при "сините".

Целият актуален състав на Левски поднесе венци и цветя на Могилката, начело с изпълнителния директор Даниел Боримиров, треньора Николай Костов, капитаните Николай Михайлов и Вандерсон Цунами и всички останали футболисти.

На събитието присъстваха публични и обществени личности, като певицата Богдана Карадочева, чийто баща Иван Карадочев е бил сред най-известните привърженици на клуба и му е помагал финансово, както и композиторът Стефан Димитров - автор на химна на "сините".

Режисьорът Олег Ковачев, който е автор на няколко документални филма за Левски, призова в емоционална реч за единство, като призна, че въпросът, който който се натъжава най-много напоследък е  дали подсрепя отбора на Мъри или този на Наско.

По паметните плочки с шампионските години на Левски и Могилката минаха хиляди стари, млади, по-млади и деца, които доказаха, че има приемственост и наследственост, както и че Левски наистина е достоен за за названието си Отбора на народа.

Следобед празненствата ще продължат на стадион "Виваком Арена - Георги Аспарухов", като в "Синята фиеста" ще участват един от големите любимци на публиката в последните години Елин Топузаков, който в момента е директор на Академията на клуба, Хосе Кордоба, както и бразилците Вандерсон Цунами, Рикардиньо и последното попълнение на отбора Майкон.

Между 12:00 и 16:30 часа ще се проведат традиционните свободни турове на стадиона с посещения на тунела, съблекалнята на отбора, официалния терен, ВИП-ложата, както и клубната експозиция.

Кулминацията на тържеството ще бъде концерт, в който ще участват Дичо, Били Хлапето, Михаела Филева и Графа. "Сините" фенове ще имат възможност и да видят трейлъра на първия игрален филм за непрежалимия Георги Аспарухов в компанията на главните герои на лентата Павел Иванов и Александра Свиленова. 


По публикацията работи: Антони Йорданов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна