Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Годишна среща на Международната мрежа за съвременни изпълнителски изкуства (IETM) 2024

София – домакин на световната среща на IETM през юни

Нова концепция за устойчив живот и статут на артиста

От 12 до 15 юни в София ще се проведе годишната среща на Международната мрежа за съвременни изпълнителски изкуства (IETM - International network for contemporary performing arts).

Домакин на събитието е Регионалният център за съвременни изкуства "Топлоцентрала", който ще посрещне представители на артистични компании, изпълнители, режисьори, продуценти и организатори на фестивали от различни страни.


Българските артисти ще се срещнат с над 530 организации и творци от над 60 държави. Дългоочакваното събитие ще предостави възможност за създаване на ценни контакти с водещи имена от световната независима сцена и представяне на театрални проекти и обучение за българските независими артисти и компании.

По време на срещата на една от най-старите и големи културни мрежи в света ще бъдат дискутирани темите за статута на артиста и неговата реализация, взаимодействието с околната среда, грижата за менталното здраве и мястото на съвременните технологии в създаването на сценичния продукт.


"Положението на независимите артисти в Европа е трудно, макар и в различна степен. Има държави, които преди 10 години бяха за пример (Полша, Чехия, Унгария и др.), а днес те са с огромни бюджетни съкращения – в Швеция това е близо 80%. В сектора на културата към момента липсват норми и обективна посока за развитие", сподели Веселин Димов, директор на РЦСИ "Топлоцентрала" и член на борда на IETM.

Тридневното събитие ще бъде открито на 12 юни с лекция на световноизвестния професор по социология и автор на книгата "Чувстващата Земя" (Sensing Earth) – Паскал Гилен, който ще преведе публиката през някои от глобалните предизвикателства на нашето време, достигайки до личната връзка на всеки един от нас с планетата и заобикалящата ни среда. 


"Международните проекти и обмен се случват, когато познаваш подобни на себе си хора в различни точки на света. Кликваш с тях, ставате си интересни, любопитни и започвате да творите нещо заедно. IETM е конгломерат от интересни, открити и свободни хора. Прекрасен терен за познанства, партньорства и приятелства. Важно е за бъдещето на българските изпълнителски изкуства да са свързани с европейските мрежи и да си партнират заедно постоянно. Това ще ни обогати и повиши нашата активност, смелост, фантазия, професионализъм и самочувствие", e убеден Веселин Димов.


Именно контактът е най-важният ресурс за успешното представяне на артиста в Pitchorama – формат на IETM, който има за цел да свърже професионалистите с "точния човек" от мрежата. Срещата осигурява възможност за презентиране на проект и търсене на подходящи партньори чрез участие в питчинг сесия (представяне на проект) на живо по време на срещата на 13 юни. Основен фокус на Pitchorama е обменът на идеи, обратната връзка, необходима за създаването на нов продукт и успешното представяне на работата на избрани артисти пред международна публика.

Подробности за участие с проекти на български артисти и компании в Pitchorama – може да откриете тук.

Снимки: РЦСИ "Топлоцентрала"
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна