Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според бившия кореспондент на БНР Албания е косвена жертва на забавените конституционни промени в Северна Македония

Мартин Минков: Скопие може да ритне вратата към ЕС

Без присъствието на албанския фактор правителството на РСМ е обречено на нестабилност, смята журналистът

| Интервю
Мартин Минков
Снимка: Ани Петрова

"Рано е за среща Радев – Силяновска. По дипломатически внимателно, идеята на Силяновска за бърза среща без предварителна подготовка просто не идва навреме. Добър знак е – готови сме за диалог, казва Скопие, но този диалог подготвен ли е?"

Това мнение изрази пред БНР журналистът Мартин Минков, бивш кореспондент на Националното радио в Скопие.

Трябва да се излезе от предизборната реторика в Скопие. Докато няма видима, осезаема промяна в тона, в отношението към българите в РСМ и в България, трудно може да говорим за бъдеща продуктивна среща, смята журналистът.

Запитан необходима ли е координирана изява между София и Атина, Минков изрази скептицизъм. По думите му, Гърция е "изключително предпазлива и внимателна да не взема страна" по спорните въпроси между София и Скопие.

Като отчете много силната "югоносталгична нишка, която битува в македонското общество", Минков очерта опасността от затваряне на пътя на Северна Македония в отношенията със самия ЕС.

Всичко зависи от това дали острата македонистка реторика ще се превърне в политика на бъдещите управляващи. Ако се стигне до тази линия, Скопие може буквално да ритне вратата към ЕС, поясни той, но същевременно изказа очакване това да не се случи.

Снимка: БТА

"Видяхме един надпис, абсолютно толериран от властите и силите за обществен ред, в центъра на Скопие, на кея на Вардар – "Бугари во устав е предавство". Говори твърде много", коментира Мартин Минков в предаването "Събота 150".

Вътрешно-етническото напрежение в РСМ ще се покачи, ако албанският фактор не присъства в управлението, прогнозира журналистът.

"Без присъствието на албанския фактор правителството би било обречено на нестабилност."

Относно отделянето на Албания от Северна Македония в преговорите им за еврочленство Мартин Минков посочи, че "Албания е косвена жертва" на забавените конституционни промени в РСМ.

"При затягане на положението около Северна Македония и запушване на този път, логично е да се мисли Албания да бъде отделена. Няма причини тя да стои на скамейката за чакащи, вместо да започне преговори."

Черна гора е най-подготвена за евентуално разширяване. Албания е твърде далеч от стъпалата, които вече са изминати от Черна гора. Ако не беше така, двете страни биха могли да бъдат събрани, каза в заключение Минков.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.  

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна