Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тадей Погачар си гарантира титлата в Джирото

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Словенецът Тадей Погачар си гарантира титлата в 107-мото издание на Обиколката на Италия с впечатляваща победа в предпоследния 20-и етап, информира БТА.

Колоездачът от отбора на Обединените арабски емирства измина за 4:58:23 часа 184-километровата дистанция от Алпаго до Басано дел Грапа. Той изпревари с 2:07 минути групата на преследвачите, в която първи финишира французина Валентен Паре-Пентр (Декатлон), следван от колумбиеца Даниел Мартинес (Бора-Хансгрое). Четвърти финишира италианецът Антонио Тибери (Бахрейн-Викториъс), следван от колумбиеца Айнер Рубио (Мовистар), италианеца Джулио Пелицари (Бардиани) и британеца Герайнт Томас (Инеос).

Погачар осъществи решителната си атака 36 километра преди финала, когато при второто преминаване за деня на височината Монте Грапа се откъсна от останалите претенденти за генерално класиране, а малко след това задмина и избягалия напред Пелицари.

С успеха си днес, който е шести от началото на Обиколката на Италия и общо 76-и в кариерата му, Погачар увеличи на 9:56 минути преднината си в генералното класиране пред Даниел Мартинес. Тъй като утрешният 21-ви етап е изцяло равнинен, това няма да доведе до размествания в челото на класирането и Мартинес няма как да атакува позицията на Погачар. Трети в подреждането е Герайнт Томас на 10:24 минути.

Освен "розовата фланелка". която ще стане факт в неделя, Погачар вече спечели и "синьото трико", което се дава на най-добрия катерач. Словенецът има 270 точки, докато вторият Пелицари е с 206. 

При спринтьорите носител на "цикламеното трико" продължава да бъде италианецът Джоната Милан от тима на Лидл-Трек. Той има 327 точки - със 127 повече от втория Кейдън Гроувс (Австралия/Алпецин-Декьонинк).

За 25-годишния Погачар това е трета спечелена голяма Обиколка след успехите му в Обиколката на Франция през 2020 и 2021 година.

Обиколката на Италия приключва в неделя с равнинен етап по улиците на Рим. Той е с дължина от 125 километра.


По публикацията работи: Владислав Стоянов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна