Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България отпразнува 24 май

Снимка: Ани Петрова

В седмицата, в която посрещнахме празника на българския език и славянската писменост, в цялата страна бяха организирани тържествени прояви и шествия.

Празничното шествие в София започна от Министерството на образованието и науката, където стотици ученици, учители и родители търпеливо изчакваха Гвардейския духов оркестър да даде начало на тържествата.


Шествието премина по жълтите павета на булевард „Цар Освободител“. Покрай сградата на Българска народна банка, Националната художествена галерия, Националния природонаучен музей, градинката „Кристал“. Десетки, дори стотици хора посрещаха тържествената процесия. 

На две места шествието спря, за да посрещне първо учените от Българската академия на науките, а след това преподавателите от Софийския университет, подредени на стълбите на ректората, облечени с красиви академични тоги.

Пред паметника на Светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека където щеше да започне официалната програма на честването и по булевард „Васил Левски“ вече се бяха събрали много хора.

Някои от учениците бяха облечени в красиви училищни униформи и носеха плакати с името на своето училище. Техните учители също бяха с тях.


Точно в 11 церемония започна с тържествен водосвет, отслужен от свещеници на Българската православна църква. Кметът на София Васил Терзиев първи отправи своето приветствие, като призова да не забравяме значението на културата в нашето ежедневие.

По традиция в церемонията участва един представител на писателската общност – значима обществена фигура. Тази година словото за 24 май произнесе Тони Николов – философ, журналист и писател.

Президентът на България Румен Радев приветства множеството хора. Той обаче не подмина и събитията от последната седмица, през която образованието отново беше оставено да проси възнаграждение за своя труд. 

24_may

Въпреки празничния ден и приповдигнатата атмосфера част от преподавателите на университетите носеха протестни лепенки. 

Специални гости на тържеството бяха талантливи деца от фондацията на футболиста Димитър Бербатов, дошли за празника от черноморския град Балчик.

Празникът приключи с изпълнение на стихотворението на Иван Вазов „Аз съм българче“ от Учениците от 1 „А“ клас на 73. СУ „Владислав Граматик“ Елеонора Богданова и Мартин Костов. 


Хорът на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ с диригент маестро Славил Димитров, изпълни химна „Върви народе възродени“, по текст на писателя Стоян Михайловски и музика на композитора Панайот Пипков.

Репортаж на Виктория Петрова чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Евелина Стоянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна