Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ако Тръмп спечели, демокрацията в САЩ може да бъде застрашена"

Проф. Бил Бене: Когато не направим демокрацията реалност за повече хора, отваряме вратата за лидери като Путин и Орбан

"Само през демократичните ценности можем да стоим срещу насилието"

| Интервю
Проф. Бил Бене
Снимка: Диана Янкулова

"Когато се провалим в превръщането на обещанията на демокрацията в реалност за повече хора, тогава отваряме вратата за всички, които настояват за това, че демокрацията се е провалила, че тя не работи и имаме нужда от човек със силна ръка - като Путин или Орбан, който да се грижи за нас".

Това каза пред БНР проф. Бил Бене, автор на теорията за полярностите на демокрацията, преподавател в университета на Торонто по Програмата за обучение на възрастни и развитие на общностите и в Департамента по публични политики и администрация на Уолдънския университет. Той е съосновател на Института за полярностите на демокрацията (НПО от Вашингтон, САЩ) и се занимава с граждански активизъм и политика от вече 60 години.

"В момента по света се случва един огромен дебат на две сили - едните са за демокрацията, а другите са за по-авторитарни режими, например като на Путин или Орбан. Този сблъсък е може би от 1945 г. насам. До голяма степен причината за този сблъсък днес е в провала на продемократичните политици да превърнат обещанията на демокрацията в реалност за много хора", обясни той. 

Проф. Бене изказа увереност, че "имаме инструментите да укрепим нашите демокрации":

"Моите изследвания чертаят пътя, по който бихме могли да вървим напред, за да засилим демократичните сили на нашите общества и как да превърнем обещанията на демокрацията в реалност".

Той беше категоричен, че демокрацията изисква добре образовани граждани и затова концепцията за гражданско образование е толкова важна за превръщането на демокрацията в нещо, което работи:

"Това е на всички нива - в училищата, на работното място, в гражданските организации, в цялото общество. Хората трябва да бъдат информирани и след това да могат да се мобилизират".

Според проф. Бил Бене легитимните медии, гражданските организации и преподавателите могат да са тези, които да противостоят на фалшивите новини в социалните мрежи.

"Трябва да разчитаме на гражданското образование, за да можем да се противопоставим на тези сили, които дори отказват да приемат реалността такава, каквато е и вярват в конспиративни теории".

Проф. Бене подчерта, че само през демократичните ценности можем да се противопоставим на насилието - като това, което се случва в Украйна от агресора Русия.

"Това е борба за оцеляването ни като човешки вид и за оцеляването на цялата планета".

По думите му има голяма вероятност, ако Доналд Тръмп спечели президентските избори в САЩ, демокрацията там да бъде застрашена.

Проф. Бил Бене и Венелин Стойчев (вляво)

Интервюто на Диана Янкулова с проф. Бил Бене и политолога Венелин Стойчев от БАН в предаването ''Нещо повече'' можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени