Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Дългите спомени за краткия миг" – проф. Кирил Божков на 60!

Музей-галерия "Анел" представя юбилейна изложба живопис "Дългите спомени за краткия миг" на проф. Кирил Божков

"Всеки художник е уникален по неповторим начин. Картините, които представям, по един или друг начин тълкуват въпроси, различни гледни точки и философски разбирания. Винаги съм се прекланял и възхищавал на "старите майстори", но и винаги съм се опитвал да не остана глух и сляп за съвременното изкуство" – откровен е проф. Кирил Божков, който откри в музей-галерия “Анел” юбилейна изложба живопис по случай своята 60-годишнина.

Художникът е начело на катедрата по живопис в НХА в София. Експозицията му включва творби от 1991 до 2023 г. и разкрива виртуозното изкуство на Божков с богати асоциации и символи. Неговите картини съчетават историята и съвремието, изследвани и в доктората му "Нови параметри на представата за виртуозност във фигуралната живопис през XX век". 

Творбите на Кирил Божков са визуални ребуси с кодирани послания и символи. Въздействащи благодарение на високото академично познание и творческо ниво на художника, те отразяват неговото усещане за професионализъм, морал, емоционалност и истина.

Юбилейната изложба на проф. Кирил Божков в музей-галерия “Анел” е на разположение на ценителите до 23 юни, куратор е Пламена Димитрова-Рачева.

Чуйте в звуковия файл репортаж от откриването на изложбата и разговор на Димитрина Кюркчиева с Пламена Димитрова-Рачева.

Снимки – Музей-галерия "Анел"

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени