Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна третото издание на творческата лаборатория за млади хореографи ХЕЛИОС

Трето издание на творческата лаборатория за млади хореографи ХЕЛИОС
Снимка: Марина Евгениева

Трето издание на творческата лаборатория за млади хореографи ХЕЛИОС се провежда в "Топлоцентрала" в столицата. 7 дами се включиха в уникалния за България експериментален образователен процес, който се провежда с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура". 

На финала на  10 - дневното обучение ще бъде представена и книгата "Ти, хореографът". Автор е Владимир Ангелов – български хореограф, който повече от 30 години живее в Съединените щати и е практикувал професията си в много страни. За поредна година той е у нас, като един от обучителите в ХЕЛИОС.

Той напуска България през 1990 - та. Четири години по-рано е завършил Национално танцово изкуство и танцувайки с балет "Арабеск" следва задочно философия в Софийския университет.
Трето издание на творческата лаборатория за млади хореографи ХЕЛИОС
Владимир Ангелов се дипломира във Вашингтон със специалност "Съвременна хореография". Създава множество съвременни балетни постановки и работи с американски и с международни трупи в Канада, Филипините, националните балети на Мексико и Финландия. Бил е главен хореограф-балетмайстор на Вашингтонската национална опера в Кенеди център под ръководството на Пласидо Доминго. От 2015 г. е главен директор на първата в света Международната организация и професионална мрежа за хореографи, базирана във Вашингтон.

С тази солидна биография съвсем естествено Владимир Ангелов отново е в България, като ръководител на проекта ХЕЛИОС.

Творческата лаборатория за млади хореографи ХЕЛИОС е експериментален образователен процес, който ще приключи с представяне пред публика на кратките творби, които участниците ще създадат по време на проекта. Събитието ще е с вход свободен в зала 1 на "Топлоцентрала". 

За първа година в журито участват двама нови членове – Мила Искренова и Вили Прагер, които са сред най-ярките представители на съвременния танц у нас. Те, заедно с Владимир Ангелова, Лора Николова и Коста Каракашян, избраха 7 млади хореографи за участие в ХЕЛИОС. Повечето от участниците са независими артисти, някои бяха в ролята на танцьори в предходното издание.

Владимир Ангелов ще представи книгата си "Ти, хореографът"  в зала 1 на „Топлоцентрала“ с вход свободен.
Трето издание на творческата лаборатория за млади хореографи ХЕЛИОС
Още информация:

От 16 до 27 юни Регионалният център за съвременни изкуства "Топлоцентрала" отново ще е домакин на творческата лаборатория за млади хореографи ХЕЛИОС. Експерименталният образователен процес ще приключи с представяне пред публика на кратките творби, които участниците ще създадат по време на проекта. Събитието, с вход свободен, ще е в зала 1 на "Топлоцентрала" от 19,30 ч. на 27 юни. 

За първа година в журито участваха двама нови членове – Мила Искренова и Вили Прагер, които са сред най-ярките представители на съвременния танц в България. Те, заедно с Владимир Ангелова, Лора Николова и Коста Каракашян, избраха 7 млади хореографи, които ще участват в проекта. Повечето от участниците са независими артисти, някои бяха в ролята на танцьори в предходното издание, в ХЕЛИОС ще участва отново и представител на Държавната опера в Стара Загора. В рамките на 10 дни Богдана Сергеева, Елена Маринова, Емилия Аврамова, Емилия Радичева, Изабел Миткова, Ина Гергинова и Марчела Димитрова ще творят и експериментират заедно с ръководителя на проекта Владимир Ангелов. И тази година като гост лектори ще се включат Мила Искренова и Коста Каракашян. 

ХЕЛИОС 2024 се провежда с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" по програма "Създаване 2023", а партньори в организацията са сдружение "Хелиос – София", Международната организация и професионална мрежа за хореографи Dance ICONS – Вашингтон, РЦСИ "Топлоцентрала" и Асоциацията за развитие на София.
Трето издание на творческата лаборатория за млади хореографи ХЕЛИОС
На 27 юни, но от 18 ч. отново в зала 1 на „Топлоцентрала“ ще се състои представянето на новата книга на Владимир Ангелов „Ти, хореографът“. Водещ на събитието ще бъде Мила Искренова. Книгата съдържа синтез от история, теория, философски и творчески практики в различни жанрове на сценичната танцова хореография. Тази книга е предназначена за читатели, които се стремят да усъвършенстват своята артистична чувствителност във всеки етап от творческото си развитие. „Ти, хореографът“ цели да постави началото на нова дисциплина в областта на танца - теория на хореографията и да служи като ключов инструмент в художествената работа на всички създатели на танци. Сред хората, които я препоръчват са хореографите на Кралския балет на Великобритания и Датския национален балет, както и още много артисти от трупи по целия свят. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна