Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Златимир Коларов празнува 70 години с благотворителност

| обновено на 20.06.24 в 17:04
Проф. Златимир Коларов
Снимка: Димитрина Кюркчиева

Проф. Златимир Коларов, който е председател на Съюза на писателите-лекари "Димитър Димов" в България има богата биография на уважаван лекар ревматолог. Автор е на 35 книги - 23 художествени, 4 драматургични, 2 публицистични, един сборник с литературна критика и с предговори на книги, 4 научнопопулярни издания, една монография и 20 сценария за филми, сред които "Триптих за Димитър Димов" (2005) – първият документален филм за писателя, излъчен по БНТ. Носител е на националната литературна награда "Димитър Димов" за цялостно творчество за 2024 година. Има над 30 литературни и 11 филмови награди от България и чужбина.

Проф. Коларов е роден на 31 май 1954 година в София, в семейството на лекари. 70-годишнината си ще отбележи официално довечера, 20 юни, на тържество  от 18.00 часа в Дома на киното, с премиера на три свои нови книги: "За литературата и киното", "70 въпроса, 70 отговора" и "70/45. Избрано".


Празникът включва изпълнения на Мандолинен оркестър "София" и документален филм за юбиляра – дело на съпругата му, режисьорката доц. Валентина Фиданова-Коларова, преподавател в НАТФИЗ.

Вместо цветя и подаръци проф. Златимир Коларов моли гостите си да дарят в специални кутии средства за Дома за деца със специфични потребности - Пазарджик и за Дома за стари хора - с. Щърково, Пазарджишко.

Димитрина Кюркчиева покани в "Артефир" проф. Коларов, чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна