Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разград посреща лятото с образователни игри в "Абритус"

Регионалният исторически музей в Разград кани всички деца да се включат в образователната програма "Приключения в Абритус". Инициативата се организира за трета поредна година и е насочена към учениците от първи до пети клас от лудогорския град и техните връстници, които ще са на гости в района през лятната ваканция.

Заниманията ще се провеждат в продължение на три седмици - от 1 до 5 юли, от 8 до 12 юли и от 15 до 19 юли. Те ще се водят под ръководството на музейните специалисти в Интерактивния музей и на територията на Археологическия резерват "Абритус". Програмата е обновена и допълнена с нови игри и изненади, които гарантират незабравими приключения на момичетата и момчетата, които се включат в лятната инициатива, посочиха от музея.

Христо Христов, от Регионален исторически музей - Разград, разказва в ефира на рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" повече за инициативата:

"Важно е да споменем, че участието в нашата програма си е цяло приключение. Провеждаме програмата за трета поредна година, като целта ни е децата да се пренесат в живота на Древен Рим чрез различни видове интерактивни занятия, атрактивни спортни настолни игри, детски работилници, занимателни ателиета и много други забавления."

Всеки ден от програмата е тематичен и обхваща различни теми като археология, римски легион, архитектура, мода, богове и територии. Специално посвещаваме един ден на много интересна находка, открита в Абритус - златното монетно съкровище. В чест на това организираме спортно-състезателна игра, която наричаме "Открий съкровището".

Децата ще имат възможността да редят мозаика за оцветяване, наподобяваща тази в Древен Рим, да строят различни архитектурни сгради, да се запознаят с римската мода и облекло, като обличат туники. Програмата е насочена към деца на възраст от 6 до 10-11 години, ученици от първи до пети клас.

По неговите думи културно-историческото наследство е най-важното нещо, което трябва да помнят децата, особено това, което обхваща тяхното населено място. Една от основните ни цели е да запознаем децата с музея и да им разкажем всичко, което пазим за бъдещето и за самите тях. Друга цел е по време на пребиваването си в "Абритус", децата да забравят за дигиталните си занимания, да потичат и поиграят на чист въздух.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна