Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изготвили сме Харта на потребителя за правата на туриста, но е необходим контрол над туроператорите

Павлина Илиева: За българина цената е водеща при избор на почивка

Българите предпочитат Южното ни Черноморие

Снимка: Pixabay

Намираме се в разгара на активния летен сезон и всеки пътува или ще пътува нанякъде. В последните години българите имат все по-голям избор за това, къде да отидат на лятна почивка. Избират близки или далечни дестинации, познати или екзотични места. Някой търсят развлечения, други хубави плажове, трети евтин пазар. Важното е почивката да е хубава и да отговаря на всичките им очаквания.

Пазарът на туристически услуги е огромен, силно конкурентен и рекламно наситен. На пръв поглед там има за всекиго по нещо, като посока, удобства и цени. 

Дали обаче потребителите на туристически услуги са достатъчно подготвени, за да направят правилния избор. Или вместо това те търсят почивки с по-евтини цени без да отчитат рисковете. Или са готови да тръгнат сами в по-далечни държави без да знаят как да планират и организират такова пътуване. 

От друга страна, в България има всичко и никъде другаде няма да открием толкова дълги плажни ивици, топла морска вода и вкусна храна като нашата. Българите обаче, опознаха света и са готови да правят сравнение и избор и на цените и на услугите у нас и в чужбина.

Най-хубавото от всичко е, че всяко лято може да пътуваме в различна посока и да научаваме все повече какво да искаме като туристически продукт.

Павлина Илиева

Това трябва да дава стимул и на вътрешния туризъм, който да се стреми да привлича родните туристи с добри и качествени туристически услуги. Също и да участва в конкуренцията за туристите, които идват отвън, за да почиват в България.

"Има много българи на нашето море, традиционно много от тях предпочитат Южното ни Черноморие, сподели в "Нощен Хоризонт" Павлина Илиева, председател на Обединение "Бъдеще за туризма".

"Хората избират и Турция и Гърция, като Гърция традиционно през юли и август, в Турция през май и юни, септември и октомври.

Но вече има доста чартърни програми и хората от няколко години предпочитат Испания и Италия, до Сицилия, там също вече има традиции, зависи от финансовите възможности.

Почивките могат да бъдат в различен диапазон и размер - най-скъпо почивката излиза през юли и август - топ сезоните за релакс, ако по-рано планирате, може да се възползвате от отстъпките на хотелите.


За съжаление за българина все още цената е водеща при избор на почивка, а ние работим точно по това - цената е важна и е фактор, но не трябва да бъде водещата.

Точно затова имаме случаи на "изгорели" с резервациите си българи за отдих у нас или в чужбина. 

Ние се намираме в един отворен и неконтролиарн пазар и в момента има голям брой от хора, които нямат добри намерения в сферата на туризма.

Ние като организация сме направили Харта на потребителя, която да се ползва от нашите туристи, където може да се запознаят с правата си като клиенти и какво да очакват от туроператора, за да се повиши културата на пътуващия и да бъде критичен в своя избор, за да не бъдат лъгани, поясни още за БНР Павлина Илиева.

По думите на Илиева трябва да има контрол над туроператорите или т.нар. Туристическа полиция, която я има в света, ако няма такъв орган, много хора се примават от ниската цена и това им излиза всъщност по-скъпо, заради наличието все още на измами.


Още по темата в зувковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна