Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Файв Фингър Дет Пънч" с концерт на 2 юли

Я да видим сега кой е № 1 в класациите и кой си позволява да диша във врата на величията "Металика" и AC/DC. Точно две години след последния си концерт у нас "Файв Фингър Дет Пънч" се завръщат отново в България като част от своето лятно европейско турне да ударят хедлайн в афиша на популярната поредица Sofia Solid.

Треснята предстои в "Арена София", Колодрума, на 2 юли. Те са  много повече от едно от най-разпознаваемите съвременни имена в музиката в световен мащаб. Тежкият им саунд с емоционални текстове оглавява класации за албуми, имат многобройни награди, свирят като хедлайнъри на големи фестивали и разпродават арени където и да се появят.

Тяхната популярност расте стремглаво от дебюта им "TheWay Оf ТheFist" от 2007 година. Подир успешните си стадионни концерти с "Металика" в САЩ, готови и наточени да превземат на абордаж Стария континент и Обединеното кралство в 20 държави до юли.

Квинтетът представя както всичките си класически хитове, така и резачки от актуалния си - девети студиен диск, "Afterlife". Той мачка на първа позиция в преброяването за Rock и Metal Albums във Великобритания, на същото място е в класацията за Hard Rock Albums на Billboard, на второ в  Independent Albums и Rock Albums в Америка, достигна върха и във Финландия. Вместо увод - ей тъй, докато закопчаваме каските, щото ще са ни нужни, кратък цитат от споделеното от колегите, списващи "Лайв енд Уайър".

"Бидейки сред най-разпознаваемите артисти в съвременната музика, "Файв Фингър Дет Пънч" е третото най-голямо име в хард рок жанра. 9-те милиарда стрийма на музиката им поставят тези музиканти непосредствено след "Металика" и AC/DC.

За последните 15 години те изковаха 25 Топ Тен сингъла и 12 № 1 само в Щатите". Албумът им "F8" от 2020-а дебютира директно на първа позиция в чартовете за рок по целия свят, а и в Топ 10 в мейнстрийм класациите на САЩ, Австрия, Австралия, Канада, Финландия, Германия, Швеция, Швейцария, Великобритания и други.

През 2018-а бяха обявени за най-слушания артист на U.S. RockRadio. Да посрещнем дългоочакваното продължение на този със сигурност забележителен диск.

 Ами, добре, да го посрещнем. Пък и как да откажем, след като американците така сърдечно ни казват "Добре дошли в цирка"("Welcome To The Circus").

Това са сухите факти, но какво се крие зад тях? Да хвърлим поглед към кредитите на проекта и ухо - към парчетата в него. Защо са приети от почитателите с високо вдигнати ръце? За посветените причината е известна. Нарича се "еклектика" – съчетаване на разнородни, често противоположни принципи и насоки в едно ново цяло.

Екстремен метъл, алтърнатив рок импровизации и траш бод-тропоски - каква е изобщо вероятността тази комбинация да проработи? Не особено голяма, както може да се досетите. Не че тези американци първи се сетиха за нея, но съумяха да я защитят на свой глас, да се превърнат в еталон и да играят почти сами в своята собствена лига. Поне засега. Саунд, който хвърли хайвера си в сърцата на десетки – да не кажа стотици, млади групета и всевъзможни формирования от кой ли не край на света.

Чуйте в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна