Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската онкология – има специалисти, но системата не функционира

Снимка: УСБАЛО

В началото на седмицата стана ясно, че България се включва в Европейски консорциум на националните хъбове за лечение на рак. Тази стъпка е част от идеята върху националните планове да работят организации от цяла Европа.

Моментната ситуация с лечението на рак в България коментира в Lege Artis доц. д-р Ася Консулова, началник на Клиниката по медицинска онкология в УСБАЛО – София и част от Съвместната онкологична национална мрежа.

Съвместната онкологична национална мрежа е организация, която цели да обедини специалисти и съсловни организации от всяка една област на онкологичната грижа в България, заявява доц. д-р Консулова.

Качеството на онколечението у нас може да бъде подобрено чрез въвеждане на стандарти, специализирани ракови центрове и продължаващо медицинско обучение, изтъква специалистът.

"Ситуацията е доста трудна в българската онкология. В България има много добри специалисти, които могат да проведат адекватно онкологично лечение по най-добрия възможен начин. Имаме и ранен достъп до лекарства", заявява доц. д-р Консулова и подчертава, че проблемът е липсата на ясно функционираща система – разписани "маршрути" за онкологичните пациенти.

"Това, че има възможности и много добра медицинска онкология с противотуморно лечение, не значи, че лечението се осъществява навсякъде по най-правилния начин, съблюдавайки правилата и времевите интервали", допълва гостът.

Европейския консорциум, от който България става част, е наднационална организация, която изгражда комуникационна мрежа за споделяне на добри практики от цяла Европа, обяснява доц. д-р Консулова. Борбата за нашата страна е да бъде обособен Национален раков център според европейските правила, по думите на госта.

Скрининг, ранна диагностика, проследяване, лечение, семейна анамнеза, развиване на научна дейност – това са стъпките, които трябва да бъдат въведени и систематизирани така, че да се подобри здравето на българските граждани.

Продължаващото медицинско обучение е особено важно в сферата на онкологията, изтъква доц. д-р Консулова. Онкологията се променя динамично в рамките на седмици и, независимо от политическите влияния, е необходимо постоянство в предоставянето на тези нови медицински познания.

Сред водещите проблеми доц. д-р Консулова откроява липсата на скринингови програми у нас. Профилактичните прегледи и спорадичните кампании не могат да заменят националната стратегия за скриниг според пол и възраст.

Целия разговор чуйте в звуковия файл 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени