Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митрополит Арсений обяви плановете си за работа в сливенската епархия

Снимка: Стоян Радев

В Сливенска епархия няма разделение и напрежение, обяви новоизбраният Сливенски митрополит Арсений по време на първата среща с медиите в града, в отговор на въпрос на БНР за скандалите около епархийските избори през пролетта. Митрополитът обяви, че започва ремонт на емблематичната за града сграда на митрополията, защото от години не е правен такъв. 

Негово високо преосвещенство Арсений коментира, че не забелязва безпокойство в свещениците и миряните след избора му за митрополит.

"Безпокойството беше преди избора и то в столицата, провокирани от други фактори и други човеци."

Една от големите грижи на митрополита е липсата на свещеници, които да служат в църквите и в отдалечените населени места.

"Имаме огромен дефицит на свещенство в епархията. Има, Слава Богу, поне до момента откакто съм митрополит четирима кандидатски преписки за свещеници и още толкова за монаси. Добре е да има поне едно 200 свещеници."

В плановете на дядо Арсений влиза ремонт на храмовете, създаване на новото неделно училище и изграждането на нова църква в Сливен, която да носи името на Св. Димитър Сливенски.

"Все пак Сливен е град с духовни традиции, с християнска духовна култура и подобава на небесния покровител на Сливен да има, макар и малък по мащаби, храм, посветен на него."

Новият сливенски митрополит каза още, че сформира екип, с който да работи за управлението на църковните дела, имоти и имущество.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна