Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БАН работи за отворен достъп и цифровизиране на националното културно и научно наследство

Четиринадесетата международна конференция "Цифрово представяне и опазване на културно и научно наследство" (DiPP 2024) започна в Бургас .  

"Конференцията цели да представи иновации, проекти и научни и научно-приложни разработки в областта на цифровото документиране, архивирането, представянето и запазването на световно и национално материално и нематериално културно и научно наследство. Основен фокус е осигуряването на отворен достъп до цифровизирано национално културно и научно наследство и следването на устойчиви политики за продължаващо му цифрово съхранение и опазване. С приоритет е направлението за цифрово представяне и опазване на културно-исторически обекти в условия на риск, включително и от Бургаска област" – заяви в предаването "Следобед за любопитните" Десислава Маринова от Института по математика и информатика към БАН. 

Дебютно, допълни тя, ще бъде представен новият проект на Института  BG-RRP-2.011-0004 – иновативна софтуерна платформа за сериозни образователни игри с креативна визуализация за изграждане на компетентност и отговорно управление на природните ресурси. 

Основна цел на проекта, по думите на Десислава Маринова, е извършването на научни изследвания и разработването на нови технологични решения на иновативна софтуерна платформа за сериозни образователни игри с креативна визуализация с ниво на технологична готовност за изграждане на компетентност за природни екосистеми, отговорно управление на природните ресурси и опазване на околната среда. 

За естествена природна основа в настоящия проект е избрана Бургаската езерна екосистема поради изключителното ѝ биоразнообразие, най-значим защитен природен комплекс с концентрация на водолюбиви птици по Българското черноморско крайбрежие.

На конференцията ще се демонстрират иновативни технологии и прототипи, включително цифрови хранилища и архиви, виртуални музеи и цифрови библиотеки, които са резултат от утвърдени практики и постижения в областта. 

Поканени са представители на обществени и специализирани библиотеки, музеи, галерии, архиви, центрове, национални и чуждестранни научни институции и университети, за да участват и обменят опит, идеи, знания и добри практики в областта, разясни в ефира на "Следобед за любопитните" Десислава Маринова.

Целия разговор на Ани Костова с Десислава Маринова можете да чуете в звуковия файл.

Снимки – DiPP 2024

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна