Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От древния град Рациария до днешното село Арчар

7
Центърът на село Арчар
Снимка: Валери Леков

Арчар е най-голямото село в област Видин, с население от около 2700 човека. То има двойно повече жители, отколкото общинския му център град Димово. Селото е разположено по поречието на река Дунав между градовете Видин и Лом.

Населеното място е възникнало още по времето на Римската империя под името Рациария. Създадено е през II век като постоянна станция на римската дунавска флотилия. От античния град започвал важен път през Ниш за Адриатика. Рациария е била главен град на провинция Крайбрежна Дакия. Съществувала е до 586 година, след което е разрушена.


През 1986 година в развалините на жилищна постройка, българо-италиански екип археолози открива съкровище от златни накити – пръстени, игла за коса, чифт обеци с тюркоази и перли, гривна, две огърлици. Изследванията показали, че накитите са изработвани през различно време и по тях може да се съди за развитието на златарското изкуство в римските провинции от III до V век.

През 1832 г. в селото е открито килийно училище, а през 1898 г. е учредено читалище.

Кметството
Днес в Арчар няма изоставени и пустеещи къщи, обновен е центъра на селото, изгражда се пешеходна алея с пейки за отдих, с осветление, засадени цветя и поставени артефакти от древна Рациария. Ремонтирани са всички обществени сгради – църква „Успение Богородично“, кметството, училището и читалището. Изградена е и детска площадка.

Още за миналото и настоящето на селото – в звуковия файл.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени