Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Данък захар"?

Снимка: Ани Петрова

"Нашият метаболизъм е така устроен, че ние се храним с въглехидрати. Човек гледа да консумира храни с висока енергийна плътност – мазни и сладки храни, и оттам са съвременните заболявания."

Това коментира пред БНР диетологът д-р Велислав Георгиев във връзка с предложението да се помисли за въвеждането на "данък захар".

Разликата между консумацията на сладък плод и нещо с добавена захар е 10-12 пъти повече калории, изтъква той.

Никой не преяжда със салата, защото е с много ниска енергийна плътност, дава пример диетологът и уточнява относно друг любим сладък продукт:

"Шоколадът съдържа триптофан, който е предшественик на серотонина – хормона на щастието."

Хранителните навици – правилни или неправилни, се изграждат основно в семейството, посочва още д-р Георгиев.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ново проучване в Обединеното кралство показва, че въведеният през 2018 година "данък захар" е довел до значителен спад на количествата консумирана захар от британците.

Таксата в индустрията за безалкохолни напитки, известна като "данък върху захарта", е такса, прилагана за безалкохолни напитки, които се произвеждат в Обединеното кралство или се внасят в страната. Данъкът беше въведен като част от политиката на Обединеното кралство срещу затлъстяването и беше една от водещите политики на стратегията в борбата с наднорменото тегло при децата от 2016 година. 

Налогът е насочен към производителите на напитки, за да ги стимулира да намалят съдържанието на захар в продуктите. Според таксата, производителите на безалкохолни напитки ще трябва да плащат 24 пенса, или 57 стотинки по сегашния курс за литър напитка, ако тя съдържа 8 грама или повече захар на 100 милилитра, но само 18 пенса, или 43 стотинки за литър напитка, ако съдържа между 5 и 8 грама захар на 100 милилитра.

За първи път данъкът беше обявен през март 2016 година в бюджета на тогавашния министър на финансите Джордж Озбърн, но влезе в сила две години по-късно като една от централните мерки в този бюджет. Тогава Озбърн каза, че парите, събрани от таксата, ще бъдат използвани за финансиране на спорта в началните училища в Англия. По онова време Службата за бюджетна отговорност заяви, че данъкът може да доведе до "доста значително покачване на цените", като например 80% за двулитрова бутилка Coca-Cola. 

Трябва да се отбележи, че напитките, които са изключени от налога, включват такива, които са с най-малко 75% мляко, млечни алтернативи като бадемово мляко, соево мляко, безалкохолна бира и вино, плодови или зеленчукови сокове, течни ароматизатори за напитки, които се добавят към храна или напитки като кафе или коктейли, адаптирани млека и напитки на прах. Тъй като данъкът се отнася само до безалкохолни напитки, храни с високо съдържание на захар като бисквити и сладкиши, понастоящем не са включени в облагането. Логичен е въпросът ефективна ли е тази политика?

И тук също трябва да се посочи, че преди данъкът дори да влезе в сила, повече от половината производители преформулираха своите напитки, за да избегнат таксатаОт въвеждането на данъка през 2018 година вече няколко проучвания показват неговата ефективност при намаляване на приема на захар при възрастни и деца в Обединеното кралство.

През първата година от въвеждането му Органът за обществено здраве в Англия съобщи, че е имало 28,8% намаление на общото съдържание на захар на 100 милилитра между 2015 и 2018 година за напитките, за които ще се прилага таксата. Проучване от миналата година установи, че таксата може да е предотвратила повече от 5000 случая на затлъстяване всяка година сред момичетата в последната им година в основното училище, докато друго проучване регистрира, че на по-малко деца в Англия се е наложило да им бъдат вадени развалени зъби след въвеждането на данъка. 

Здравни експерти смятат, че "данък захар" е бил толкова успешен за подобряване на храненето на хората, че горещо препоръчват той да бъде разширен, така че да обхване сладкишите, бисквитите и шоколада.

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени