Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Сватбата на Фигаро" - най-новото заглавие на Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов"

| Репортаж
Творчески екип на "Сватбата на Фигаро"
Снимка: Здравка Маслянкова

Комичната опера "Сватбата на Фигаро" от Моцарт е най-новото заглавие в репертоара на Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов" във Велико Търново. Спектакълът е поредният голям проект на театъра, а солистите са от Китай, Северна Македония и Сърбия. Режисьор на постановката е Петко Бонев, а диригент е маестро Георги Патриков. Премиерата е тази вечер на голямата сцена на великотърновския театър.

Моцартовата опера в четири действия "Сватбата на Фигаро" е едно от най-бляскавите и виртуозните класически произведения, любими на публиката. "Целият ни екип работи с много плам и порив за реализация на спектакъла", разказа диригент-постановчикът на великотърновския театър маестро Георги Патриков:

"Мисля, че нашата публика ще бъде очарована от начина, по който ще чуе това произведение. История, в която бушуват всевъзможни страсти и в крайна сметка е изключително забавна и комедийна пиеса".

Великотърновският театър се превръща в Моцартов театър, коментира режисьорът на спектакъла Петко Бонев. 

"Наблягаме много на този комплекс – актьорска игра, певческо изкуство, едно след друго действия, 3D мапинг заедно със сценография. Като автор съм си въвел нещо, слагам един пролог в началото като въвеждаме моцартовия герой с цитат от "Амадеус" на Милош Форман и накрая затваряме с гения Моцарт".

Китаец и българин ще се изявят в емблематичния образ на Фигаро. За Ли Джаке критиците казват, че е един от най-перспективните баритони, които се изявяват на българска сцена:

"Ще изпея Фигаро. Много съм щастлив, че мога да участвам".

Моят Фигаро е искрен и морален човек, който се бори за справедливост, сподели младият оперен певец Боян Савов и покани публиката:

"Бих призовал публиката да заповяда на премиерата, защото освен една прекрасна и класически издържана комедия, в това заглавие на малко по-завоалиран и заден фон има доста дълбоко философски и актуални до ден-днешен теми. Заслужава си да се види и преживее". 

В ролята на фриволната графиня Розина е сопраното Теодора Петрова:  

"Моят образ е май най-философски, защото трябва от една вътрешна драма графинята да погледне по друг начин на ситуацията, за да може да вземе нещата в свои ръце и да постави на място съпруга си".

Великотърновската постановка на "Сватбата на Фигаро" е с висок творчески цели, посочи директорът на Музикално-драматичния театър "Константин Кисимов" Васил Вълчев:

"Поредният мащабен проект на великотърновския МДТ "Константин Кисимов", с който затвърждаваме нивото и висотата на творческия и на техническия потенциал на театъра. Идеята е операта "Сватбата на фигаро" да бъде представена на фестивала "Софийски музикални седмици" и на фестивала "Сцена на вековете" във Велико Търново".

Костюмите и сценографията са на Ася Стоименова. 3D мапингът е дело на Лора Руневска, хореографията е на Катя Богданова. Премиерата е тази вечер от 19 часа.

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени