Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мамолог: Всяка осма българка е застрашена от рак на гърдата

Не всяка напипана бучка е рак на гърдата. Не всяко оплакване е злокачествено образувание, каза д-р Гергана Георгиева

| Интервю
д-р Гергана Георгиева
Снимка: Валерия Николова

Жените от 25 до 40-годишна възраст трябва да правят ехография на млечните жлези веднъж годишно. Това е достатъчно, ако няма нещо друго за проследяване. След 40-годишна възраст са необходими и мамографски снимки веднъж на 2 години.

Това обясни в интервю за БНР д-р Гергана Георгиева, специалист по образна диагностика и мамолог в "Аджибадем Сити Клиник" – "Младост".

От личния си лекар жените над 50-годишна възраст могат да изискват направление за мамография, а тези от 30 до 50 години могат да настояват ежегодно за направление за ехография. В диапазона от 40 до 50 години направления за мамография по НЗОК се предоставят при оплаквания, допълни тя.

3500 жени всяка година заболяват от рак на гърдата, тоест, застрашена е всяка осма българка, напомни д-р Георгиева в предаването "Хоризонт до обед".

"Ако е хванато навреме, в началото, то се лекува."

Ако имаме роднини с рак на гърдата или на яйчниците, броим за фамилна обремененост, ако те са заболели под 50-годишна възраст, уточни мамологът. Ако обаче имаме двама такива родственици, дори да са заболели над 50 години, отново се счита за обремеменост. 

Други фактори са хормонални терапии, проведени повече от 4 ин витро процедури, по-плътната структура на гърдите, настъпване на менопаузата прекалено рано или прекалено късно.

Снимка: БГНЕС

Д-р Гергана Георгиева препоръча всеки месец жените да оглеждат гърдите си и да ги опипват – да няма новости, неравности, секрет, хлътвания, трапчинки.

Не всяка напипана бучка е рак на гърдата. Не всяко оплакване е злокачествено образувание, подчерта специалистът.

"При кърмене жените също може да усещат бучки, може да се установи мастит. Просто трябва да посетят лекар. Може да има доброкачествени образувания - фиброаденомите, кистите на млечните жлези. (…) Почти всяка жена има кисти. Жените винаги са притеснени, дори да идват без каквито и да е оплаквания. Просто не трябва да ги е страх."

Д-р Георгиева посъветва жените, особено по-младите, "да не търсят в Гугъл, защото това не е мястото за решение на техния проблем".

Тазгодишната кампания на "Аджибадем Сити Клиник" – "Младост" през месец октомври за профилактика на рака на гърдата е озаглавена "Не отлагай, МАМО/графията". Целта е чрез по-младите жени посланието да достигне и до техните по-възрастни близки, роднини, колеги и познати.

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна