Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За посетителите е разработено приложение за добавена реалност

РИМ - Пазарджик показва най-старото обработено злато в света

Обновената зала "Археология" е ултрамодерна, с интерактивна техника

| Репортаж
Снимка: БТА

Регионалният исторически музей в Пазарджик за първи път представя първото обработено злато в света, открито в селищната могила Юнаците. Уникалната находка е изложена в напълно обновената зала "Археология", която чрез най-новите технологии представя по интересен и съвременен начин периодите от праисторията, античността и средновековието. Залата е със специална акустика, модерен дизайн и защита. Стойността ѝ е 1 365 000 лева.

Регионалният исторически музей в Пазарджик влезе в 21-ви век, обяви при откриването на обновената зала "Археология" Борис Хаджийски, директор на музея и председател на Сдружението на музеите в България. Външното финансиране - над 800 000 лева, е  осигурено по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство след изготвен успешен проект.

За първи път музеят влага и собствени средства - революция в музейното дело, като това става възможно, след като Сдружението на музеите, след двегодишна битка успя да увеличи многократно не само държавните средства за музеите, но и за читалищата в страната.

Сред стотиците находки, които се показват за първи път в обновената зала "Археология", е най-старото обработено злато в света - на 7 хиляди години.

Изложените керамични съдове са с невероятни форми и запазена цветна украса. Някои от тях приличат на изящни чаши за кафе, с остро дъно. Предполага се, че идеята е била да се поставят върху пясъка, вероятно на брега на река Тополница, където е било разположено праисторическото селище. За да побере повече артефакти, новата зала е на две нива.

Стотиците антични монети, които за първи път се показват, разкриват владенията и част от начина на живот на тогавашните обитатели. На специална стена са показани каменните плочи с божества, тракийският конник, трите нимфи. Уникалното на тази зала е, че посетителят сам може да избере къде да фокусира вниманието си, според собствения си интерес.

Снимка: БТА

Изготвено е приложение за добавена реалност – така посетителите могат да влязат и да разгледат например една праисторическа къща или Равногорско съкровище върху кон, разказва авторът на проекта Гергана Михайлова.

"Оброчната плоча с трите нимфи, сканирайки я с телефона, посетителят може да види как оживяват трите нимфи. В една от витрините има бронзова украса на колесница. Посетителите чрез приложението за добавена реалност могат да си поставят на пода една колесница, която да завъртят, за разгледат къде и как са били поставяни апликациите."

"Имаме съчетание между витрини с предмети, информационни табла, които са изключително красиви и качествено направени, както и интерактивна техника, за всекиго по нещо", изтъква музейният директор Борис Хаджийски.

На електронна стена са изложени експонати, които се намират във фондохранилището. На петметров екран в полукръг - формат амфитеатър, ще бъдат показвани филми.

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени