Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

200 ученици могат да се обучават безплатно в Бургас по националната програма „Обучение за ИТ умения и кариера“

Снимка: https://pgee-bourgas.com

Професионалната гимназия по електротехника и електроника „ Константин Фотинов“ за поредна година стават център, в който десетокласници могат да се обучават и да добият свидетелство за професията „Приложен програмист“. Заниманията се осъществяват по националната програма „Обучение за ИТ умения и кариера“.Те са безплатни, а записването на желаещите е удължено до 18 октомври, обясни един от лекторите, преподавателят в гимназията, Петър Петров.

В цялата страна традиционно програмата  обхваща около 750 -800 ученици. В Бургас се обучават ученици от областите Варна, Сливен и Ямбол, обикновено те са  около 200 души, уточни учителят.

Обучението е тригодишно, провежда се в извън учебно време, в събота и в неделя, като в него участват и преподаватели от   университет „Проф. д-р Асен Златаров“.Задължително десетокласниците, трябва да не се обучават по професии от направлението „Компютърни науки“.

Петров подчерта:

"Всяко дете, което желае да се запише, трябва да попълни данните си в гугъл формуляр, който е посечен на сайта на националната програма "Обучение за ИТ умения и кариера". Попълват се личните данни. На 18, когато изтича срокът, децата ще получат по електронна поща данни за достъп до платформата. Тогава те трябва да направят входящ тест, който да оцени техните дигитални компетентности.

В края на обучението на учениците, те полагат държавен изпит за придобиване на професионална квалификация. Освен дипломата за средно образование те получават и свидетелство за професионална квалификация, което разговорно казано е  един вид втора диплома."

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:


По публикацията работи: Десислава Златева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени