Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой отговаря за безнадзорно движещи се селскостопански животни?

| Интервю
Снимка: БТА

Кой е отговорен за безконтролно разхождащи се селскостопански животни?

Конкретно за бродене в градски условия отговорна е кметската управа. Местната власт отговаря и в случая, когато има увреждане на имущество и продукция, обясни пред БНР д-р Георги Чобанов от Областната дирекция на БАБХ София – град.

"Проблемът не е от това лято. Проблемът ми е от 5 години. Удобно в закона е вменено, че ние отговаряме за движението на животните", каза пред БНР Лилия Донкова, кмет на район "Кремиковци".

Неотдавна в района бивол премаза автомобил, а през лятото са зачестили случаите с безнадзорно движещи се селскостопански животни. Донкова заяви, че от юли насам многократно е подавала сигнали до БАБХ, но няма нито една извършена проверка. 

Какво се очаква от кмета – да застане на пътя и да чака да излезе животно ли, попита тя и допълни, че "писането на писма не е диалог".

Конкретно на този фермер са правени многократно проверки, включително тази година, увери в предаването "Преди всички" д-р Георги Чобанов.

"Има си закон от 1976 г. за опазване на селскостопанското имущество. Там много ясно е записано, че когато има животни, които са безстопанствени и които газят някъде, те се улавят от кметовете и техните хора, затварят се и се идентифицира техният собственик", коментира той.

Ако не може да установи чии са, тогава кметът може да ги продаде на търг, уточни експертът.

д-р Георги Чобанов  снимка: Лора Търколева

"Системен нарушител е описано точно в закона какво значи", напомни той.

"БАБХ няма как да накара един обект да изчезне, да се изпари. Обектът има животни, оборудване. Регистриран е този господин. Можем да отнемем разрешителното. Описана си е в закона точно и ясно процедурата. Когато той е системен нарушител, удостоверението ще бъде обезсилено. Той има право да жали. Но това не кара автоматично животните да изчезнат."

БАБХ може да налага имуществена санкция – глоба. При по-тежък инцидент - когато има увреждания на животни от хора и обратното – на хора от животни, се намесва прокуратурата, посочи Чобанов.

Шарката при животните е по-опасно заболяване заради това, че се разпространява и косвено – чрез вълна, замърсени дрехи и посетители във фермата. Чумата се разпространява по-непосредствено. И двете заболявания налагат изключителни рестрикции, изтъкна Георги Чобанов относно открито огнище на шарка по дребните преживни животни.

Налагат се мерки там, където е нужно. В останалата част не би следвало да се затруднява нормалният живот на фермерите и потребителите. Няма защо да се ограничава търговията с животни, при условие, че няма индикатори за това. Ако зоната се разрасне, може да последват такива за цялата държава, обясни той.

Според д-р Чобанов реакцията на властите е била навременна.

Повече по темата слушайте в звукови файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени