Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ромен Рачков: Соргото - спасителната алтернатива в земеделието при критични климатични условия

Родината на соргото е Екваториална Африка. Тази древна култура е  растение от семейство житни, което със своята устойчивост на суша и високи температури става все по-категоричен заместител на традиционните зърнени култури, отглеждани и в Европа. Тя е позната и в България, но интересът към нея все още е слаб. „Соргото  е отлична алтернатива  на царевицата“,  подчерта в интервю за Радио Благоевград Роман Рачков, председател на Българската асоциация по биологична растителна защита и автор в платформата „Климатека“, като поясни, че соргото е не само по-устойчиво на суша и жега в сравнение с царевицата, но добивите и качеството на зърното надвишават тези на царевицата и може напълно да я замени. 

Тя е борсово търгувана  стока и пазарно алтернатива“,  посочи експертът и назова редица  още приложения на соргото: за фураж; за производство  на биоетанол, биогаз и твърдо гориво; на захарен, сироп, меласа и сладкиши;  а за хората, които избягват глутен, соргото е здравословен избор и чудесна алтернатива на пшеничното брашно. 

Чехия е доста по-на север от нас, предполага се, че там и да има засушавания, те не са такива като нашите, но то е включено като култура, която на държавно ниво се предлага като алтернатива на техните фермери“,  съобщи Роман Рачков и призова българските власти, родните фермери да проявят инициативност,  да пробват с по-малки площи най-напред, за да свикнат със соргото. „Климатът се променя, но положението не е чак толкова отчайващо, включително и за земеделците. Въпросът е да търсят алтернативите, да имат и план Б“ .

Цялото интервю с Роман Рачков можете да чуете в звуковия файл.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени