Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бягайте за здраве

Проф. Румен Кастелов
Снимка: Кирил Чобанов

Познат шаблонен израз, който припознахме в навечерието на Софийския маратон, но през погледа на ортопеда и травматолога.

Гостът проф. Румен Кастелов е началник на клиника в Медицинския институт на МВР, познат като МВР-болница, опитен специалист и хирург. Поставихме акценти върху много проблеми и нюанси в ортопедията: битовите и спортните травми – професионални и аматьорски, счупванията, навяхването (или изкълчването). Коментирахме проблемите при износването на ставния хрущял, ошипяването, плоското стъпало и методите за тяхното диагностициране, лекарствена терапия или хирургично лечение.

Не останаха извън полезрението на опитния специалист проблемите на човешките стави във всички възрасти: при децата и младежите, при хората, натрупали повече години. "Остеопорозата е основен проблем при старите хора, особено при жените. Голям процент от счупванията в тази възраст се дължат именно на намалената костна плътност, а това често налага и поставянето на изкуствени стави. Добрата новина е, че ставното протезиране е на особена висота и качество в нашата страна" – подчерта проф. Румен Кастелов.

С нашия гост обсъдихме и различните аспекти на ортопедичната наука и практика и възможностите за роботизиране на процеса при поставянето на изкуствени стави. Проф. Кастелов подчерта, че не е далеч времето, когато, подобно на робота "Да Винчи" в гинекологията, в урологията и в общата хирургия, ще бъдат създадени и приложени роботизирани методи в травматологията.

Специалистът даде отговор и на слушателски въпроси, като най-голям интерес от тях предизвика питането за различните вируси и бактерии, причинители на болести по ставите. Поговорихме и за фалшивите реклами и подвеждащи съобщения в социалните мрежи, за безнаказаността на техните автори и липсата на регулация. Едно особено опасно явление по отношение на човешкото здраве и безопасност.


Следващото издание "За здравето" на 19 октомври ще посветим на дерматологията. Гост ще бъде д-р Димитър Черкезов, който ще разгледа различните аспекти на сезонните болести. Разбира се, с акцент върху есента, настъпващата зима и отражението на студа върху кожата.
По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени