Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От януари 2025 г. Калина ще бъде научен сътрудник към Университета на Кеймбридж

Калина Томова за забравените звуци от миналото и как ги преоткрива съвременната наука

Калина Томова беше отличена с престижни награди от БАН за своите научни постижения

2
Калина Томова
Снимка: Личен архив

Младия и обещаващ музиковед Калина Томова ни води в света на ранната музика – един от най-загадъчните и вълнуващи периоди в музикалната история. 

Калина сподели своите проучвания в областта на полифоничната музика от XV век и разказа за важността на този период за развитието на европейската музикална традиция. Като изследовател, Калина Томова е особено фокусирана върху английския "carol" и неговата роля в полифоничния репертоар. Нейната докторска дисертация, посветена на тези музикални форми, разкрива как тези произведения са повлияли на по-късната музика, като същевременно подчерта уникалността на този жанр. 

Освен това, Калина подчерта значимостта на музикалната нотация, разработена от Гуидо д’Арецо, като важен етап за съхранението и предаването на музикалното наследство. Томова разказа също за международните си участия и срещи с водещи музиковеди на световната сцена. Тя е имала вълнуващи моменти от конференциите в Лисабон и Гранада, както и вдъхновяваща среща с прочутия лютнист Найджъл Норт. Тези събития обогатяват нейните изследвания и ѝ дават възможност да сътрудничи с водещи специалисти в областта на музикознанието. 

Калина Томова

Още едно ключово постижение в кариерата на Калина е разработената от нея клавирна транскрипция на Първа симфония в сол-минор от Никола Атанасов – първата българска симфония. Това е принос към българската музикална култура, който ще улесни бъдещи изпълнения и ще популяризира творчеството на Атанасов. 

Наскоро Калина Томова беше отличена с престижни награди от БАН за своите научни постижения. През 2025 г. тя ще стане част от Университета на Кеймбридж, където ще продължи своите изследвания в рамките на международния проект „Benedicamus Domino“. В този контекст тя ще задълбочи своето изучаване на музикалната и поетична креативност в западната християнска литургия. 

В предаването с Калина Томова остави слушателите с вдъхновение и задълбочено разбиране за значимостта на ранната музика и нейното влияние върху съвременната музикална култура. Нейният поглед към музикалната история и страстта ѝ към откриването на забравени звуци на миналото правят гостуването ѝ незабравимо събитие за всички почитатели на музикалната история. 

Калина Томова

Калина Томова завършва Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" с класическо пеене и музикознаниеПрез май тази година защитава докторската си дисертация в Института за изследване на изкуствата, БАН, с тема "Английският carol в контекста на полифоничния певчески репертоар от XV век: жанрови особености, техники, взаимодействия" с научен ръководител доц. д-р Явор Генов. 

През 2023 г. БАН ѝ присъжда две научни награди: наградата "Иван Евстратиев Гешов" за най- млади учени до 30 години в научното направление "Културно-историческо наследство и национална идентичност" и Награда за най-добра статия на млад учен в хуманитаристиката

Изследвания на Калина Томова са били публикувани или са приети за публикация в престижни издания като Early Music (Oxford University Press), "Българско музикознание", Академичен форум "Интегрална музикална теория" и книга, която предстои да бъде публикувана от белгийското научно издателство Brepols.

От януари 2025 г. Калина ще бъде научен сътрудник към Университета на Кеймбридж, където ще бъде част от проекта "BENEDICAMUS: музикална и поетична креативност за уникален момент в западната християнска литургия", който се ръководи от доц. д-р Катрин Брадли. 

Между 2022 г. и 2024 г. Калина беше автор и водещ на радиопредаването "Музика хисторика" по Програма "Христо Ботев" на БНР, което е единственото предаване в българския ефир, посветено изцяло на ранната музика.


Още по темата в интервюто на Станислава Пирчева с Калина Томова в "Нощен Хоризонт".

По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна