Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?                       Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?                       Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

Споразуменията за отразяване на предизборната кампания за президент и вицепрезидент и на информационно-разяснителната кампания за националния референдум бяха подписани в БНР

Двадесет партии, коалиции и инициативни комитети, регистрирали кандидати за участие в изборите за президент и вицепрезидент на републиката на 6 ноември 2016 г., подписаха споразумение с Българското национално радио за реда и условията за..

публикувано на 05.10.16 в 13:38

Все повече стават сигналите за злоупотреби с лични данни преди изборите

Все повече стават хората, които са в списъците за подкрепа на различни политически партии, без да са се подписвали. Само седем обаче са сигналите, подадени в Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) към този момент, съобщи членът на комисията  проф...

публикувано на 05.10.16 в 10:16

К. Колева: Отклоненията от добрите практики се случват в секционните избирателни комисии

Подготовката на секционните избирателни комисии трябва да бъде на по-високо ниво, защото в тях се случват отклонения от добрите практики. За това предупреди в предаването "Преди всички"  Катя Колева  – председател на Управителния съвет на Института за..

публикувано на 05.10.16 в 08:43

Референдумът – риск или шанс за демокрацията

Определено референдумът е шанс за демокрацията, това коментира в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт"  швейцарският експерт  Патрик Трийс , генерален секретар на парламента на кантон Берн: Това е абсолютно необходимо за..

публикувано на 04.10.16 в 09:32

Президентът Плевнелиев в петък ще направи обръщение за началото на президентската кампания

Президентът  Росен Плевнелиев  смята, че още е рано да бъде давана оценка за неговия мандат. Той каза това във Велико Търново по повод посочената от  премиера  Бойко Борисов  грешка на Плевнелиев, че  правейки се на ястреб, до голяма степен е влошил..

публикувано на 03.10.16 в 18:05

Татяна Дончева: По-ляв кандидат съм от Георги Гергов, балотажът е реалистична цел

Смятам, че номинацията на България за генерален секретар на ООН влияе значително и на вътрешнополитическата ситуация у нас, тъй като темата е толкова централна, че от два месеца е изместила всички разумни теми за българския гражданин. Това каза за..

публикувано на 02.10.16 в 12:15
Говорителите на ЦИК Александър Андреев и Камелия Нейкова

ЦИК обяви сроковете и условията за българи, желаещи да гласуват в чужбина

До 11-и октомври ЦИК ще приема заявленията на българи в чужбина за разкриването на секции извън дипломатическите и консулските мисии. 8600 са подадени до момента, най-активни са сънародниците ни от Великобритания, САЩ, Германия, Холандия, Франция и..

публикувано на 29.09.16 в 21:15

МС разглежда промени в постановлението за разходите за подготовка на президентските избори

Правителството ще разгледа на днешното си заседание промени в постановлението за разходите, свързани с подготовката на изборите за президент и вицепрезидент и на национален референдум на 6 ноември.  В началото на месеца кабинетът реши разходите за двата..

публикувано на 28.09.16 в 11:50

ЦИК и СЕМ подписват споразумение за мониторинг на предизборната кампания

Днес Централната избирателна комисия и Съветът за електронни медии ще подпишат споразумение, което ще определи принципите и параметрите на специализирания мониторинг, който СЕМ ще осъществи върху медиите по време на предизборната кампания за президент и..

публикувано на 28.09.16 в 11:48

Ивайло Ивков: Има предвидени санкции, когато разяснителната кампания на референдума не изпълнява целта

За информационно-разяснителната кампания за референдума са се регистрирали много кандидати. Остава тя да изпълни целите, поставени от закона и възможно по-голям брой хора да могат да формират позиция. Това каза за предаването „Преди всички“ по..

публикувано на 26.09.16 в 14:55
Ивилина Алексиева – председател на ЦИК

Ивилина Алексиева: Пари за медийна кампания за референдума - само след проверка на ЦИК

Нито една бюлетина няма да се даде на избирателя в секцията, без той да бъде проверен и вписан в избирателния списък. СИК трябва да има активно поведение и по двата списъка – за президентските избори и за референдума. Това заяви в интервю за..

публикувано на 18.09.16 в 15:00