Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?                       Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?                       Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

От МВР обявиха мерките за сигурност във връзка с предстоящите избори и национален референдум

От МВР обявиха днес какви ще бъдат мерките за сигурност в страната във връзка с предстоящите избори и национален референдум на 6-и ноември.  13 069 полицаи ще охраняват изборните секции в цялата страна, а до момента са получени 84 сигнала в МВР,..

публикувано на 03.11.16 в 12:52

"Тренд" направи проучване за нагласите на българите към националния референдум

75% от българите биха гласували с „да“ на въпроса дали подкрепят народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство с два тура. Това сочат данните от национално представително проучване на..

публикувано на 02.11.16 в 12:32

Славея Христова: Няма значение кой инициира референдума, а възможността да се чуе гласът на хората

Няма значение кой инициира референдума. Това, което има значение, е възможността да се чуе гласът на хората по даден въпрос. Разбира се, като страна, която няма традиции в пряката демокрация, има значение кой формулира въпроса, как се формулира..

публикувано на 02.11.16 в 09:03

Българи в Германия недоволстват от организацията на гласуването на предстоящите избори

Ниска избирателна активност и опашки пред секциите на 6 ноември в Германия очакват от временните обществени съвети за изборите в чужбина. Тази година германското министерство на външните работи не разреши организиране и провеждане на избори и..

публикувано на 01.11.16 в 17:57

Цветозар Томов: Гласуването на референдума не е от задължителен характер

Въведеното задължение за гласуване не лишава избирателя от избирателното му право по Конституция , но неблагоприятната последица за него ще бъде заличаване от избирателните списъци при две последователни негласувания , каза за Радио Стара Загора..

публикувано на 01.11.16 в 14:19

Асоциация „Прозрачност без граници” ще следи вота в неделя с повече от 100 наблюдатели

Асоциация „Прозрачност без граници” ще следи изборния процес в неделя с повече от 100 наблюдатели в цялата страна. Това ще е седмото поред наблюдение на подготовката и провеждането на избори у нас. От асоциацията съобщиха, че имат готовност да подават..

публикувано на 01.11.16 в 13:58

Какво не знаем за въпросите от Референдума

Какво казва историята за референдумите у нас и какво трябва да знаем за предстоящото допитване до народа, инициирано от Станислав Трифонов? Говори ли се достатъчно по темата и дали ние, гражданите, използваме достатъчно ефективно този инструмент на..

публикувано на 01.11.16 в 12:31

М. Арбашева: И на тези избори до голяма степен ще гласуваме като "репетиция" за някакви други

Концертът на Орлов Мост в събота със сигурност е най-важното събитие в кампанията да отидем да гласуваме на този референдум. Цялата инициатива с референдума е популяризирана и разказвана като опит да бъде събудена гражданска енергия за реформа на..

публикувано на 31.10.16 в 12:30

Пет социологически агенции ще правят паралелно преброяване на изборите

Пет ще бъдат социологическите агенции, които ще извършват социологически проучвания „на изхода“ в изборния ден/деня на референдума в изборите за президент и вицепрезидент на републиката и национален референдум на 6 ноември. На 29-и октомври..

публикувано на 30.10.16 в 16:05

До края на октомври инвалидите могат да подадат заявление за гласуване вкъщи

В срок до 31 октомври, включително, избирателите с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят избирателното си право в изборното помещение, може да подадат заявление да гласуват с подвижна избирателна кутия. От ЦИК уточняват, че условието..

публикувано на 28.10.16 в 17:57

МВР открива телефон за сигнали за нарушения в изборния процес

МВР открива денонощни телефонни линии за сигнали, свързани с нарушения, засягащи изборите за президент или националния референдум. На телефон  982 22 32  с код за София  02  или имейл  izbori@mvr.bg  ще се приемат сигнали, които са от компетентността..

публикувано на 28.10.16 в 10:48

Последните промени в Изборния кодекс влязоха в сила

Последните промени в Изборния кодекс влязоха в сила, след като бяха обнародвани в днешния брой на "Държавен вестник". С промените, приети от Народното събрание в сряда и утвърдени от президента вчера, се вдига ограничението за броя на избирателните..

публикувано на 28.10.16 в 08:15

Президентът подписа промените в Изборния кодекс

Президентът Росен Плевнелиев съобщи, че е подписал указ за влизането в сила на промените в Изборния кодекс. Одобрението на президента идва ден след като д епутатите приеха окончателно да отпадне ограничението от 35 секции за страни от..

публикувано на 27.10.16 в 16:44

"Алфа рисърч": Референдумът ще даде три "Да", ако бъде признат за валиден

Две седмици преди края на предизборната кампания всеки втори анкетиран (51%) заявява, че не е запознат с нито една проява на кандидатите за държавен глава, показва национално представително проучване на "Алфа Рисърч". Огромното мнозинство от..

публикувано на 27.10.16 в 15:39

Камелия Нейкова: Поправката "Младост" е предприета заради удобството на избирателя

Искрено се надявам законодателят да е взел правилно решение и мисля, че поправката "Младост" е продиктувана заради удобството на избирателя. Това коментира в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт"  Камелия Нейкова , говорител на..

публикувано на 27.10.16 в 08:55

ЦИК реши за бюлетините и устройствата за наблюдение и запис

В деня на изборите - 6-и ноември, както и при евентуален втори тур, всички устройства за наблюдение и запис, които са в помещенията за гласуване, ще бъдат изключени от 7.00 часа сутринта до края на гласуването, но не по-късно от 21.00 часа,..

публикувано на 24.10.16 в 11:09

Антоний Тодоров: Борисов очевидно търси възможност да разшири подкрепата за втория тур

За референдума знаят немного от избирателите. Повечето ще научат, когато видят двете кутии в изборните секции. Сравнително малко дебати бяха проведени и по същество по трите въпроса. Президентските избори се оказаха по-значими. Това..

публикувано на 24.10.16 в 10:22

Промените в Изборния кодекс разбуниха духовете в НС

Парламентът започна заседанието си с половин час по-късно, защото за пореден път трудно събра необходимия кворум. Обсъждат се 12 законопроекта за промени в Изборния кодекс. Промените ще бъдат направени по време на провеждащата се предизборна..

публикувано на 21.10.16 в 13:54
Александър Андреев

Ще има ли проблеми със съставите на СИК в чужбина и промените в ИК

Проведените в четвъртък консултации протекоха нормално и се постигна съгласие между политическите сили, които участваха. Това коментира в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" Александър Андреев , говорител на ЦИК: Даде..

публикувано на 21.10.16 в 10:04
Александър Андреев

ЦИК увеличи броя на секциите в чужбина

Централната избирателна комисия увеличи броя на секциите в чужбина - те вече са 307. Две допълнителни ще има в посолството ни в Берлин, в консулството в Мюнхен ще са общо 3, във Франкфурт - 2, в посолството в Мадрид - 2 и също 2 в мисията ни във..

публикувано на 20.10.16 в 17:20