Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?                       Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?                       Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

СИК са отказвали да предоставят данни за участието на избирателите в референдума тази сутрин

Секционни избирателни комисии са отказвали да предоставят данни за участието на избирателите в референдума тази сутрин, съобщи Геновева Петрова от "Алфа Рисърч": Имаме вече откази комисиите да съобщават такава информация, което е вид..

публикувано на 06.11.16 в 14:31

В Бурса опашките пред избирателните секции са по 60-70 души, но гласуването върви бързо

В Бурса опашките пред избирателните секции са по 60-70 души, но гласуването върви доста бързо. Очаква се в следобедните часове избирателната активност да нарасне още повече. Поради намаления брой на избирателните секции, доста хора идват..

публикувано на 06.11.16 в 14:25

Седем избирателни секции има разкрити за българите в Канада

Българските граждани в Канада гласуват в 7 избирателни секции в изборите за президент и вицепрезидент на България и в референдума за промяна на политическата система на страната. Българското посолство в Отава следи пряко организацията на вота в..

публикувано на 06.11.16 в 14:22

Българите в Чикаго гласуват в три избирателни секции

Изборният ден в Чикаго започва в 15.00 часа българско време. За българите ще бъдат отворени три избирателни секции - две в предградието Дес Плейнс, където традиционно гласуват най-много българи, и още един в Генералното консулство в центъра на града...

публикувано на 06.11.16 в 14:18

Антоанета Цонева: Има много ясно изискване как ще бъде отчетен резултатът от референдума

Наблюдателите на Института за развитие на публичната среда, които в днешния изборен ден ще посетят стотици секции у нас и в чужбина, са констатирали някои административни нарушения още в началото на вота – например има места, където е липсвал..

публикувано на 06.11.16 в 14:17

Опит за двойно гласоподаване, контролиран вот и организационни нередности регистрират неправителствени организации

Асоциация „Прозрачност без граници“ вече има сигнали за организиране на т. нар. „извозване“ и придружаване на избиратели до СИК в село Буйновица, област Шумен, както и за многократно „извозване“ на избиратели до СИК в село Буковлък край..

публикувано на 06.11.16 в 14:17
Александър Андреев

ЦИК: 10,23% или 699 319 избиратели вече са упражнили правото си на вот към 10.30 часа

Избирателната активност към 10-10:30 часа на изборите за президент и вицепрезидент е 10,23% или 699 319 избиратели, информира членът на ЦИК  Александър Андреев . В същия час на въпросите от референдума са отговорил 8,68% от избирателите или 593 482..

публикувано на 06.11.16 в 12:00

Форум "Гражданско участие" ще сезира ЦИК за регистрирането на ИК за референдума с имена на кандидати за президент

Форум „Гражданско участие“ ще сезира ЦИК за регистрирането на инициативни комитети за националния референдум с имена на кандидати за президент. Това заяви  Ива Таралежкова  от Форум "Гражданско участие" в интервю за Програма „Хоризонт“. Според..

публикувано на 06.11.16 в 11:56

"Алфа рисърч: 10% е избирателната активност на вота за президент към 9,30 часа

Десет процента избирателна активност на вота за президент към 9,30 ч. отчетоха от "Алфа рисърч". За референдума активността е 8,5 на сто. Според социолозите от агенцията сегашната активност е по-висока от тази при предишния вот за президент и на миналия..

публикувано на 06.11.16 в 11:13

До 9 часа в ЦИК няма сигнали за съществени нарушения от началото на изборния ден

До 9 часа на днешния ден няма сигнали за съществени нарушения от началото на изборния ден, съобщиха от Централната избирателна комисия. Говорителят на ЦИК  Александър Андреев  съобщи, че към момента (около 9 часа) има няколко сигнала, като те са..

публикувано на 06.11.16 в 10:04

Калин Славов: Може да се наложи КС да се произнесе по казуса за отчитането на резултатите от референдума

В рамките на днешните избори сме организирали повече от 100 наблюдатели, които покриват ключови секции цялата страна, съобщи в ефира на „Хоризонт“  Калин Славов , изпълнителен директор на Асоциация "Прозрачност без граници". На горещия телефон на..

публикувано на 06.11.16 в 09:38

Днес избираме президент и гласуваме на референдума

Днес се провеждат изборите за президент и вицепрезидент и националния референдум. Изборният ден започна в 7.00 ч. и продължава до 20.00 ч. Гласуването вече е задължително, а ако не гласуваме два пъти на един и същ вид избори, подлежим на санкция. 6 834..

публикувано на 06.11.16 в 09:04

Поредни уточнения за процедурите на неделния вот

Днес приключва предизборната кампания за вота за президент, а утре е ден за размисъл. Агитацията ще бъде забранена до приключване на изборния ден в неделя.  Изборният ден ще започне в 7 сутринта на 6-ти ноември ще приключи в 20 часа вечерта, на..

публикувано на 04.11.16 в 15:49

Отчитането на вота за референдума ще затрудни и забави комисиите, смятат експерти

Отчитането на вота за националния референдум ще затрудни и забави работата на секционните комисии след приключване на гласуването в неделя. Това прогнозира председателят на Районната избирателна комисия във Велико Търново Десислава Йонкова .  При..

публикувано на 04.11.16 в 15:30

Отчитането на вота за референдума ще затрудни и забави комисиите, смятат експерти

Отчитането на вота за националния референдум ще затрудни и забави работата на секционните комисии след приключване на гласуването в неделя. Това прогнозира председателят на Районната избирателна комисия във Велико Търново  Десислава Йонкова . При..

публикувано на 04.11.16 в 15:17

Александър Андреев: При сгрешен вот нова бюлетина може да се иска само веднъж

Машинното гласуване е въпрос на избор. Хората могат да гласуват или машинно, или с хартиена бюлетина. При влизането си в секцията гласоподавателите трябва да заявят желанието си да гласуват машинно, обясни в предаването "Преди всички"..

публикувано на 04.11.16 в 14:12

Масова промяна в състава на секционните избирателни комисии в Благоевградска област

За масова промяна в състава на секционните избирателни комисии в Благоевградска област съобщават от Районната избирателна комисия. Основните партии са подменили около 3000 свои представители. Проблемът е повече от сериозен, тъй като за..

публикувано на 04.11.16 в 13:56
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Предизборната кампания внезапно стана интересна

Очакваме висока избирателна активност, която от днешна гледна точка спрямо списъците изглежда като 55 на сто, но може да расте. Това заяви в интервю за предаването "Хоризонт за вас" политологът  Първан Симеонов : Не бих казал, че цялата кампания е..

публикувано на 04.11.16 в 13:55

Геновева Петрова: Заложилите на по-сериозни теми кандидати загубиха подкрепа в хода на кампанията

Очертава се втори тур на президентските избори, има съществено нарастване на избирателната активност в хода на кампанията и желание да се гласува както в избора на президент, така и в националния референдум, динамиката в подкрепата за част от кандидатите..

публикувано на 04.11.16 в 08:50

Димитър Димитров: Въпросите на референдума изглеждат примамливо, но не решават проблемите

Когато в референдума има повече от един въпрос, това на практика са три референдума. Това, че го правим в един ден всичко, с една бюлетина, не означава че референдумът е един. Когато обаче започне обработката на резултатите, това всичко – 3 в 1 – се счита..

публикувано на 03.11.16 в 18:45