Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маркират опасните дървета в Борисовата градина

Снимка: Ивайло Николов
Около 5% са дърветата в Борисовата градина, които са класифицирани като опасни, ще трябва да бъдат премахнати. Това показва проверката на експерти от Лесотехническия университет в парка. Лесовъдите започнаха маркирането на опасни, сухи и гнили дървета, което се извършва в участък от около 200 декара в лесопарковата част на Борисовата градина, между булевардите „Драган Цанков“ и „Пейо Яворов“ и главните алеи около стадион „Българска армия“.

След като приключи обходът на този първи участък от парка, експерти ще продължат с огледа на дърветата и в останалата територия от лесопарковата част от Борсиовата градина. Повече по темата, чуйте от репортажа на Ивайло Николов

Когато експертите оценят едно дърво като опасно, те го маркират на гръдна височина със спрей от страната на алеята, на която се намира. Прави се също така маркировка и в ниската част на стъблото, която да остане и след сечта. По този начин, след премахването на дървото, ще има доказателство, че то наистина е било опасно.

Мартин Борисов, който е преподавател в Лесотехническия университет в София и извършва първоначалният оглед на дърветата в пилотния участък от Борисовата градина, заяви, че по-малко от 5% от общия брой дървета попадат в някоя от категориите сухи, полусухи или опасни и трябва да бъдат премахнати.

Мартин Борисов обясни, че освен него, оглед на дърветата ще направят и други експерти и ако всички се обединят около мнението, че някое дърво не трябва да бъде премахвано, то маркировката по него ще бъде заличавана. Той подчерта още, че ще бъдат обходени всички дървета, не само тези, които са в близост до алеи и пътеки.

Директорът на дирекция „Зелена система“ в Столичната община Димитър Данчев заяви, че след като експертите приключат с огледа на дърветата в пилотния участък от Борисовата градина, предстои повторен оглед от самия изпълнител. След това ще бъде сформирана комисия с представители от много институции, която трябва да приеме маркировката и след това ще се предприемат действия по премахване на опасните дървета.

Директорът на дирекция „Зелена система“ Димитър Данчев допълни още, че това е първата инвентаризация на парка от 1999-та година, а според експерти това трябва да се прави максимум на 2 години.

Още - чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Коста и  Елена Цоневи

Адресите на любовта – Коста и Елена Цоневи

Актьорът Коста Цонев беше висок човек. Във всякакъв смисъл. И стърчеше над дребната злоба, смешните дрязги и незначителните драми, съпътстващи  театралния живот. Той беше Дон Кихот и Емил Боев, баща ми бояджията и конят Холстомер, гласът на отец Ередия в „Осъдени души“ и прототипът на Буров в „Жребият“. Красив, рус, талантлив, известен...

публикувано на 05.10.24 в 14:00
С Юлия Владимирова

Визуална поезия

10 издание на Синелибри - с Юлия Владимирова: "Винаги книгата създава по-широк хоризонт, но гледането на филм по книга може да ни впечатли - "Зорба гъркът" с танца на Антъни Куин. И "модната вечер" със "Закуска в Тифани" по случай 100-годишнината на Труман Капоти. Както и прожекцията на "Ребека" на Хичкок по случай неговата 125-а годишнина. Добавям и..

публикувано на 05.10.24 в 11:51
Балканската диета есен

Балканската диета

Сезонната храна и Балканската диета с д-р Райна Стоянова: "Тя е много близка до Средиземноморската, която за поредна година е обявена за диета на годината. Няма вредна храна, има вредни количества. Най-важен е балансът и да се редуцират до минимум вредните навици." Още за съставките на Балканската диета и особеностите при прилагането ѝ - в звуковия..

публикувано на 05.10.24 в 10:30

Действията на всеки от нас имат значение

Годишни награди за биоразнообразие и Природа фест - Радостина Ценова от Фондация "Биоразнообразие" с подробностите: "Стартът на Феста е в 10:30. Продължава до 17:30, от 18 са Наградите. Успяхме за втора поредна година. Предвидили сме много забавления. Идеята е екологичните организации да се представят с характерните им дейности. Действията на всеки..

публикувано на 05.10.24 в 10:26

Създателки и съзидателки

Мария Алкалай за тура, посветен на жените в София, който Сдружение "Възможности без граници" предвижда тази неделя: "Колко паметника има в града, посветени на жени? Нито един, а има жени със сериозен принос в науката, образованието, но за тях не се говори. Отделяме време и внимание на историите на значими жени, които са променили жени. Няма да издам..

публикувано на 05.10.24 в 10:45

Защо в ПГ „Велизар Пеев“ в Своге обучават ученици и от Столичната община?

Професионалната гимназия „Велизар Пеев“ в Своге е най-голямата в Софийска област. Това е иновативно училище с най-съвременното оборудване за различните професионални направления, в които обучава ученици дори от столицата. "Привличаме млади хора с материалната база, която имаме в момента, и - разбира се – с базата, която доразвиваме, с Центъра за..

публикувано на 04.10.24 в 17:45

В София може да се направи най-смислената инвестиция в имот

Макар в България да са нужни 199 месечни заплати за закупуване на дом с размер от 100 кв. м., ние сме с най-голям брой жилища на 1000 души от населението сред страните в Европейския съюз. Този парадокс специалистите от сферата на имотите обясняват с народопсихологията ни – българите не обичат да живеят под наем и предпочитат да има..

публикувано на 04.10.24 в 16:49